Z jakich jabłek najlepiej wyciskać sok?

2020-10-08


Jesień tuż, tuż a z nią nadchodzi sezon na jabłka. Owoce te są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Do ich plusów należy również to, że nadają się niemal do wszystkiego: musów, dżemów, konfitur, ciast, cydru, wina czy pysznego i zdrowego soku. W dzisiejszym wpisie dowiecie się, z jakich jabłek najlepiej wycisnąć sok i na co należy zwrócić uwagę przy ich wyborze.

Jabłka najlepsze na sok

W sezonie na jednym straganie możesz zobaczyć nawet dziesięć różnych gatunków jabłek. Niestety nie każdy z nich będzie nadawał się do wyciśnięcia soku. Nawet jeśli posiadasz najlepszą wyciskarkę do soków, źle dobrane jabłka spowodują, że w szklance zamiast klarownego soku znajdzie się smaczny, ale gęsty mus, który najlepiej zjadać łyżeczką. 

Winą nie jest zatem sprzęt, który masz, ale zbyt miękkie i mączyste jabłka. Nawet najlepszy system filtrów z takim jabłkiem niestety sobie nie poradzi. Do soków zatem najlepiej wybierać twarde i soczyste jabłka. Wówczas wyciśnięty sok jest płynny, klarowny i najmniej spieniony. 

Soki z jabłek warto pić zawsze, zatem, jeśli wyciskasz większą jego ilość, pamiętaj, że spokojnie możesz go zapasteryzować. Wówczas jego termin do spożycia znacznie się przedłuży. Z jesiennych jabłek będziesz mógł cieszyć się także zimą.

Najlepsze odmiany jabłek na soki

Jabłka, które najlepiej nadają się na soki to odmiany jesienne i zimowe. Wczesne jabłka jak np. Papierówka będą zbyt kwaśne i cierpkie. Gatunki jabłek różnią się nie tylko kolorem skórki, wielkością i twardością miąższu. Ważnym kryterium wyboru również jest smak. Wśród najlepszych gatunków jabłek na sok znajdują się zarówno słodkie, słodko-kwaśne, jak i kwaśne gatunki. Także każdy może wybrać jabłka, z których sok będzie mu najbardziej smakował. Wśród gatunków jabłek, z których uzyskasz słodki sok, najlepsze są:

  • Ligol
  • Szampion
  • Golden Delicious
  • Malinówka
 Jabłko Szampion
Szampion

Zobacz jak wyciskany jest sok z powyższych gatunków jabłek w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom H200. 

Ligole są najczęściej wymieniane wśród koneserów soków jabłkowych. Gatunek ten jest twardy i soczysty. Dużym jego plusem jest to, że łatwo i dobrze się przechowuje. Jeśli jednak zależy Ci na naprawdę słodkim soku – warto wybrać Malinówkę, która da napojowi wyczuwalną nutkę maliny. 

Soki słodko-kwaśne doskonale gaszą pragnienie. Jeśli zależy Ci właśnie na uzyskaniu takiego napoju, najlepiej do wyciskarki wrzuć:

  • Macintosh
  • Cortland 
  • Jonagold 
  • Granny Smith

Gatunki Cortland i Jonagold są nieco miększe, zatem musisz liczyć się z tym, że sok będzie gęstszy. Najwięcej soku jednak uzyskasz z gatunku Macintosh i Cortland.

Jeśli jednak najbardziej lubisz kwaśne soki, szczególnie polecamy Ci późne odmiany jabłek i zimowe, wśród których najlepsze to:

  • Renata 
  • Antonówka 


Jabłka Cortland
Cortland

Jak wybierać i przygotować jabłka do wyciśnięcia?

To jeszcze nie wszystkie kryteria, które należy wziąć pod uwagę, wybierając najlepsze jabłka do soków. Choćby wybierzesz najtwardszą odmianę jabłek, jeśli długo leżakowała lub w złych warunkach, po wyciśnięciu również uzyskasz gęsty mus. Wszystko to z powodu straty wody, do której doprowadziło długie leżakowanie. Aby tego uniknąć, zawsze wybieraj jabłka świeże od lokalnego dostawcy. Te dostępne w hipermarketach mogą doskonale wyglądać z zewnątrz, jednak po przyjściu do domu już następnego dnia zwiędną, a po rozkrojeniu zobaczysz wewnątrz brązowe plamy. 

Unikaj zatem jabłek o pomarszczonej i miękkiej skórce, która jasno wskazuje na długie magazynowanie. Nie wybieraj również jabłek nadgniłych, poobijanych, z widoczną szarą pleśnią czy innymi chorobami. Choć owoce te nie powinny dostać się do sprzedaży, to jednak różnie bywa i chore sztuki mogą znaleźć się między zdrowymi. 

Po wybraniu idealnych jabłek można je lekko schłodzić, a następnie dokładnie umyć. Do tego przyda Ci się szczotka do warzyw i owoców Tawashi, dzięki której dokładnie wymyjesz skórkę owoców, na której mogły znajdować się różnego rodzaju zanieczyszczenia i pestycydy. Jest to niezwykle ważne, ponieważ do wyciskarki warto wrzucić owoce ze skórką, dzięki czemu wyciśnięty sok będzie zawierał większą ilość cennego błonnika. 

Przed wrzuceniem owoców do wyciskarki warto je rozkroić. Dzięki temu lepiej zmieszczą się do otworu wlotowego, a także będziesz mógł sprawdzić, czy jabłko nie zaczęło psuć się od ogryzka. Niestety jest to bardzo częste, szczególnie przy owocach długo leżakujących.  


Najlepsze wyciskarki do soków jabłkowych 

Na sam koniec wystarczy tylko uruchomić swoją wyciskarkę. Jaką jednak wybrać? Prym w wyciskaniu soków nieodmiennie wiodą wyciskarki wolnoobrotowe. Dzięki nim zachowasz wszystkie cenne składniki odżywcze witamin, nawet te najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury. Podczas procesu wyciskania, płyn nie zostaje podgrzany, jak ma to miejsce w przypadku sokowirówek. Ten sposób wyciskania również nie napowietrza płynu, dzięki czemu będziesz mógł przechowywać świeżo wyciśnięty sok dłużej w lodówce – nawet do 72 h. 

Warto wykorzystać wszystkie skarby jesieni. Jednym z najcenniejszych dla zdrowia są jabłka. Wyciśnięty z nich sok dostarczy Ci mnóstwa witamin i składników mineralnych. Pamiętaj jednak, aby wybierać świeże, twarde i soczyste sztuki.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel