Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Sokownik czy wyciskarka wolnoobrotowa? Różnice

2022-11-17
Sokownik czy wyciskarka wolnoobrotowa? Różnice

Chcesz zacząć przygotowywać zdrowe napoje w domu, ale zastanawiasz się, które urządzenie sprawdzi się lepiej – sokownik czy wyciskarka? Niestety trudno odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. Poza tym, że oba sprzęty służą do robienia soków... niewiele je łączy. Nawet otrzymany napój będzie miał inne właściwości. To, które urządzenie warto wybrać, zależy od Twoich potrzeb. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, czym różni się sokownik od wyciskarki wolnoobrotowej.

Co to jest sokownik?

Sokownik to praktyczne urządzenie, które często można spotkać w domach naszych rodziców. Obecnie jest coraz rzadziej spotykane w polskich domach. Służy do przygotowywania soków z owoców takich jak maliny, truskawki, aronie, śliwki czy jabłka. Składa się z czterech części:

  • naczynia na wodę (na dole),
  • naczynia, do którego trafi sok (w środku),
  • naczynia na owoce (na górze),
  • pokrywki.

Wszystkie części należy ułożyć jedna na drugiej i podgrzać na ogniu (choć obecnie można kupić również sokowniki elektryczne). Pod wpływem wysokiej temperatury owoce puszczą sok, który spłynie do środkowego naczynia. Taki napój po pasteryzacji doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowych herbat lub deserów. Z resztek owoców możesz przygotować dżem, konfitury lub powidła.

Możesz także wykorzystać sokownik do przygotowywania zdrowych potraw na parze (na przykład warzyw, ryb lub mięsa).

Czy sok przygotowany w sokowniku jest zdrowy? W czasie jego przygotowania owoce są podgrzewane (a tym samym tracą część witamin i minerałów), więc napój nie będzie tak wartościowy, jak ten z wyciskarki wolnoobrotowej lub wyciskarki do cytrusów. Co więcej, do jego przygotowania konieczne jest użycie cukru, który konserwuje przetwory i sprawia, że owoce szybciej puszczają sok. Wciąż jest to jednak lepsza opcja niż kupowanie niezdrowych napojów z supermarketu.

Co to jest wyciskarka wolnoobrotowa?

Wyciskarki wolnoobrotowe pozwalają na wyciśnięcie zdrowego soku z owoców, warzyw i innych składników. Doskonale radzą sobie nawet z twardym selerem czy ziołami takimi jak pokrzywa lub mniszek. Tak przygotowany sok może być przechowywany w lodówce nawet do 72 godzin.

Sekretem uzyskania wysokiej jakości soku jest powolne miażdżenie składników bez podnoszenia ich temperatury. Sprawia to, że zachowują swoje cenne właściwości. Soku z wyciskarki nie trzeba dodatkowo słodzić. Jeśli jednak lubisz słodsze napoje, nie musisz od razu używać cukru. Równie dobrze możesz dodać ksylitol, stewię lub inny ulubiony słodzik.

Co ważne, urządzenie jest niemal zupełnie bezobsługowe. Wystarczy, że naciśniesz guzik, a sok przygotuje się sam.

Wyciskarki do soków mogą być wykorzystywane także do przygotowywania zdrowych lodów, sorbetów, mleka roślinnego, a nawet masła orzechowego, makaronu czy tofu.

Kiedy warto wybrać sokownik, a kiedy wyciskarkę?

Wyciskarka do soku wolnoobrotowa jest idealnym wyborem dla osób, które dbają o zdrową dietę. Dzięki temu praktycznemu urządzeniu możesz przygotować drugie śniadanie do pracy bez większego wysiłku. Wyciskarki, podobnie jak blendery, mogą służyć Ci również do przygotowywania koktajli białkowych, idealnych do zabrania na siłownię. Przygotowanie napoju trwa zaledwie pięć minut, więc możesz wyciskać soki codziennie przy okazji robienia śniadania.

Z kolei sokownik jest niezastąpiony w domu fanów domowych przetworów. Przygotujesz w nim smaczny sok w ciągu 30-60 minut (w zależności od rodzaju owoców). Te urządzenia sprawdzają się świetnie u osób, które mają na podwórku kilka jabłonek lub parę rządków malin i chcą zachować smak owoców na zimę.

Jak widać, zastosowanie tych dwóch urządzeń jest zupełnie różne. Nie jest więc łatwo odpowiedzieć na pytanie, co warto mieć w domu – sokownik czy wyciskarkę wolnoobrotową. Osoby, które lubią przygotowywać przetwory, ale równocześnie chcą zadbać o zdrową dietę na co dzień, często decydują się na oba typy urządzeń.

Sokownik czy wyciskarka – podsumowanie

Osoby, które lubią zdrowe soki, zastanawiają się często, co jest lepsze – sokownik czy wyciskarka wolnoobrotowa. Nie można jednak odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, ponieważ te urządzenia mają inne zastosowanie. To, którą maszynę do soków warto wybrać, zależy od Twoich oczekiwań. Żeby pomóc Ci podjąć decyzję, przygotowaliśmy krótkie porównanie obu urządzeń:

Sokownik Wyciskarka
  • służy do robienia soków na zimę z owoców sezonowych
  • możesz wykorzystać go do przygotowania potraw na parze
  • przygotowanie soku trwa 30-60 minut (nie wliczając pasteryzacji)
  • zajmuje dużo miejsca w kuchni
  • do owoców trzeba dodać cukru
  • sok straci część swoich właściwości w czasie przygotowywania i pasteryzacji
  • służy do robienia soków ze świeżych owoców, warzyw, roślin liściastych i innych składników
  • przygotujesz w niej także lody, sorbety, masło orzechowe, mleko roślinne, makaron i wiele więcej
  • przygotowanie soku trwa ok. 5 minut
  • zajmuje mniej miejsca niż sokownik i dobrze prezentuje się na blacie kuchennym
  • przygotujesz w niej zdrowy sok bez cukru
  • sok zachowuje cenne właściwości
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022
pixel