Soki na zimową imprezę. Sprawdź te niezawodne przepisy!
Gorący cynamonowy jabłkowy soczek
Dla nas okres jesienno-zimowy kojarzy się właśnie z cynamonem i jabłkami… Jakie jest doskonałe uzupełnienie dobrej szarlotki? Sok w podobnym klimacie! Składniki są banalnie proste:
- 4 szklanki soku jabłkowego
- 1-2 laski cynamonu
- 4 goździki
- 1/4 szklanki miodu
Przygotowanie nie będzie trudne. W garnku połącz sok jabłkowy, laski cynamonu i goździki. Podgrzewaj na średnim ogniu – nie przegotowuj go jednak. Chodzi o wydobycie aromatu. Zbyt długie gotowanie składników sprawi, że uciekną z nich najcenniejsze witaminy i minerały. Gdy już całość podgrzejesz, dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści. Podawaj gorąco, udekorowane plasterkami jabłka. Taki sok na ciepło z pewnością wszystkim posmakuje. Będzie się również bezbłędnie prezentować na zdjęciach z jesiennej sesji!
Arbuzowo-miętowy orzeźwiacz
Pewnie zastanawiasz się, co to za dziwne połączenie… Cóż, taka propozycja z jednej strony dodaje energii, a z drugiej doskonale orzeźwia. Biorąc pod uwagę, że zimą nasze mieszkania i domy bywają rozgrzane do czerwoności, to tak orzeźwiający sok, zwłaszcza na imprezie, będzie strzałem w dziesiątkę!
Składniki:
- 1/2 arbuza, obranego i pokrojonego
- 1 szklanka świeżej mięty
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie jest bardzo proste. W blenderze zmiksuj arbuza i świeżą miętę. Taką masę przelej do dzbanka, najlepiej dużego. Teraz dodaj sok z limonki i cukier (jeśli nie spożywasz cukru, to ten etap możesz pominąć), dokładnie wymieszaj i taki sok podawaj schłodzony z kostkami lodu. Co za pyszność!
Malinowy smakołyk w sam raz na zimę!
Dlaczego warto jeść maliny zimą? Maliny są źródłem witaminy C, witaminy K, potasu i błonnika. Witamina C jest szczególnie istotna w okresie zimowym, ponieważ wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji i przeziębień. Oczywiście możesz, a nawet powinieneś, postawić na maliny mrożone. Bez obaw, mrożenie owoców nie sprawia, że te tracą swoje właściwości!
A jak przygotować z nich pyszny sok? Potrzebujesz:
- 3 szklanki malin
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. W blenderze połącz maliny, sok pomarańczowy, syrop klonowy i sok z cytryny. Miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przelej do kieliszków i udekoruj malinami, aby całość cudownie się prezentowała. Przygotuj się na szybkie przygotowanie kolejnej porcji, bo
pierwszą goście wypiją momentalnie!
Imbirowa propozycja na mroźne wieczory
Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Regularne spożywanie imbiru może pomóc we wzmacnianiu układu odpornościowego, co jest istotne zwłaszcza w okresie zwiększonej aktywności wirusów i bakterii. Do tego imbir działa pobudzająco i pomaga w podnoszeniu energii, co może być szczególnie pożądane w okresie zimowym, gdy dni są krótsze, a pogoda może wpływać na nasze samopoczucie!
Do przygotowania takiego energetycznego soku potrzebujesz:
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1/2 szklanki soku z mango
- 1/4 szklanki miodu
Przygotowanie jest szybkie i proste. W garnku podgrzej sok ananasowy, sok z mango i starty imbir. Gdy napój będzie gorący, dodaj miód i mieszaj do rozpuszczenia. Całość przelej do kubków, a przed podaniem udekoruj kawałkiem ananasa. Gotowe!
Klasyczny grzaniec – w sam raz na zimę!
Pora na absolutnie kultową propozycję, czyli zimowy grzaniec!
- 1 butelka czerwonego wina
- 1/4 szklanki cukru
- 3 goździki
- 1 laska cynamonu
- skórka z pomarańczy i cytryny
Przygotowanie naprawdę nie jest trudne. W garnku podgrzej czerwone wino, cukier, goździki, laskę cynamonu i skórkę z owoców. Podgrzewaj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia – to bardzo ważne! Sam grzaniec podawaj gorący, a przed podaniem usuń goździki i skórkę. Uważaj jednak, ponieważ delikatne kieliszki do wina mogą pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury. Lepiej podawać grzaniec w specjalnych kubkach!
Te proste przepisy gwarantują niezapomniane doznania smakowe i dodadzą ciepła nawet najchłodniejszym dniom. A umówmy się – jesienią i zimą w Polsce to szczególnie ważne! Koniecznie więc wypróbuj nasze przepisy i daj znać jak Ci smakowały!