Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Soki na zimową imprezę. Sprawdź te niezawodne przepisy!

2024-01-30
Soki na zimową imprezę. Sprawdź te niezawodne przepisy!

Gorący cynamonowy jabłkowy soczek

Dla nas okres jesienno-zimowy kojarzy się właśnie z cynamonem i jabłkami… Jakie jest doskonałe uzupełnienie dobrej szarlotki? Sok w podobnym klimacie! Składniki są banalnie proste:

  • 4 szklanki soku jabłkowego
  • 1-2 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 1/4 szklanki miodu

Przygotowanie nie będzie trudne. W garnku połącz sok jabłkowy, laski cynamonu i goździki. Podgrzewaj na średnim ogniu – nie przegotowuj go jednak. Chodzi o wydobycie aromatu. Zbyt długie gotowanie składników sprawi, że uciekną z nich najcenniejsze witaminy i minerały. Gdy już całość podgrzejesz, dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści. Podawaj gorąco, udekorowane plasterkami jabłka. Taki sok na ciepło z pewnością wszystkim posmakuje. Będzie się również bezbłędnie prezentować na zdjęciach z jesiennej sesji!

Gorący cynamonowy jabłkowy soczek
Arbuzowo-miętowy orzeźwiacz

Arbuzowo-miętowy orzeźwiacz

Pewnie zastanawiasz się, co to za dziwne połączenie… Cóż, taka propozycja z jednej strony dodaje energii, a z drugiej doskonale orzeźwia. Biorąc pod uwagę, że zimą nasze mieszkania i domy bywają rozgrzane do czerwoności, to tak orzeźwiający sok, zwłaszcza na imprezie, będzie strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • 1/2 arbuza, obranego i pokrojonego
  • 1 szklanka świeżej mięty
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie jest bardzo proste. W blenderze zmiksuj arbuza i świeżą miętę. Taką masę przelej do dzbanka, najlepiej dużego. Teraz dodaj sok z limonki i cukier (jeśli nie spożywasz cukru, to ten etap możesz pominąć), dokładnie wymieszaj i taki sok podawaj schłodzony z kostkami lodu. Co za pyszność!

Malinowy smakołyk w sam raz na zimę!

Dlaczego warto jeść maliny zimą? Maliny są źródłem witaminy C, witaminy K, potasu i błonnika. Witamina C jest szczególnie istotna w okresie zimowym, ponieważ wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji i przeziębień. Oczywiście możesz, a nawet powinieneś, postawić na maliny mrożone. Bez obaw, mrożenie owoców nie sprawia, że te tracą swoje właściwości!

A jak przygotować z nich pyszny sok? Potrzebujesz:

  • 3 szklanki malin
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny

Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. W blenderze połącz maliny, sok pomarańczowy, syrop klonowy i sok z cytryny. Miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przelej do kieliszków i udekoruj malinami, aby całość cudownie się prezentowała. Przygotuj się na szybkie przygotowanie kolejnej porcji, bo
pierwszą goście wypiją momentalnie!

Malinowy smakołyk w sam raz na zimę!
Imbirowa propozycja na mroźne wieczory

Imbirowa propozycja na mroźne wieczory

Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Regularne spożywanie imbiru może pomóc we wzmacnianiu układu odpornościowego, co jest istotne zwłaszcza w okresie zwiększonej aktywności wirusów i bakterii. Do tego imbir działa pobudzająco i pomaga w podnoszeniu energii, co może być szczególnie pożądane w okresie zimowym, gdy dni są krótsze, a pogoda może wpływać na nasze samopoczucie!

Do przygotowania takiego energetycznego soku potrzebujesz:

  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1/2 szklanki soku z mango
  • 1/4 szklanki miodu

Przygotowanie jest szybkie i proste. W garnku podgrzej sok ananasowy, sok z mango i starty imbir. Gdy napój będzie gorący, dodaj miód i mieszaj do rozpuszczenia. Całość przelej do kubków, a przed podaniem udekoruj kawałkiem ananasa. Gotowe!

Klasyczny grzaniec – w sam raz na zimę!

Pora na absolutnie kultową propozycję, czyli zimowy grzaniec!

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z pomarańczy i cytryny

Przygotowanie naprawdę nie jest trudne. W garnku podgrzej czerwone wino, cukier, goździki, laskę cynamonu i skórkę z owoców. Podgrzewaj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia – to bardzo ważne! Sam grzaniec podawaj gorący, a przed podaniem usuń goździki i skórkę. Uważaj jednak, ponieważ delikatne kieliszki do wina mogą pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury. Lepiej podawać grzaniec w specjalnych kubkach!

Te proste przepisy gwarantują niezapomniane doznania smakowe i dodadzą ciepła nawet najchłodniejszym dniom. A umówmy się – jesienią i zimą w Polsce to szczególnie ważne! Koniecznie więc wypróbuj nasze przepisy i daj znać jak Ci smakowały!

Klasyczny grzaniec – w sam raz na zimę!
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2024

Polecane

Hurom H-AI One Stop antracyt - wolnoobrotowa wyciskarka do soków z funkcją automatycznego wyciskania, H-AI-UBE20

Hurom H-AI One Stop antracyt - wolnoobrotowa wyciskarka do soków z funkcją automatycznego wyciskania, H-AI-UBE20

1 590,00 zł brutto/1szt.Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki 1 489,00 zł/1szt.Cena regularna 1 990,00 zł brutto/1szt.
Hurom H300E Satin White - wyciskarka wolnoobrotowa, H-300E-WBEC03, kolor biały

Hurom H300E Satin White - wyciskarka wolnoobrotowa, H-300E-WBEC03, kolor biały

1 740,00 zł brutto/1szt.Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki 1 740,00 zł/1szt.Cena regularna 2 490,00 zł brutto/1szt.
pixel