Sercem wyciskarki jest wałek ślimakowy. To on odpowiada za produkcję soku. Warto jednak zastanowić się, co jest lepsze: wyciskarki dwuślimakowe czy jednoślimakowe? Jaka ilość wałków ślimakowych jest odpowiednia? Pewne jest to, że należy odpowiedzieć na te pytania, stojąc przed koniecznością kupna idealnie dopasowanego modelu. Pomocna w podjęciu decyzji będzie wiedza, co do tego, jak poszczególne urządzenia działają i czym się charakteryzują. Nasze porównanie pozwoli Ci dopasować sprzęt do Twoich potrzeb. Czytaj dalej, a wyciskarka dwuślimakowa nie będzie miała przed Tobą żadnych tajemnic.
Czemu wyciskarka do cytrusów elektryczna jest tak ważnym urządzeniem w kuchni? Owoce, takie jak pomarańcze, mandarynki, cytryny czy grejpfruty charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, która jest nam szczególnie pomocna w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje. Warto o tym pamiętać i regularnie włączać je do codziennej diety. Największą bombę witaminową stanowi samodzielnie przyrządzony sok z cytrusów – bez ulepszaczy smaku, konserwantów, barwników i aromatów, jakich wiele w tradycyjnych i rzekomo „zdrowych” sokach z kartonu. Pomocne w ich przygotowywaniu są elektryczne wyciskarki do cytrusów. To sprzęty o kompaktowych wymiarach ułatwiających przechowywanie, atrakcyjnym wzornictwie i wysokiej funkcjonalności, jaką doceni niejedna pani domu. W przeciwieństwie do klasycznie wykorzystywanych sokowirówek są nie tylko cichsze i łatwiejsze w utrzymaniu czystości, ale przede wszystkim pozwalają zachować więcej składników odżywczych. Wpływają na to niskie obroty pracującego silnika, które nie wytwarzają ciepła, a co za tym idzie – wyciskarka elektryczna do cytrusów nie niszczy zawartych w owocach witamin i minerałów.