Składniki na wiosenne soki - Botwinka
Ciesząca się uznaniem Greków i Rzymian ze względu na swoje lecznicze właściwości, boćwina jest warzywem liściastym z chrupiącą łodygą, która wniesie do twojej wiosennej kuchni całą tęczę składników odżywczych. Łodygi mogą być białe, czerwone, żółte lub pomarańczowe, wskazując w ten sposób na różne rodzaje antyoksydacyjnych fitoskładników, które użyczyły im koloru. Dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu i witaminy K boćwina jest świetnym wsparciem kości. Tymczasem zawarte w niej witaminy C, E, A, cynk oraz mangan czynią ją potężnym źródłem antyoksydantów z właściwościami przeciwzapalnymi. Niska kaloryczność w połączeniu z wieloma składnikami odżywczymi sprawiają, że jest idealną wiosenną podstawą, gdy organizm pragnie świeżego, lekkiego i energetyzującego jedzenia.
Czytaj więcej