Składniki na wiosenne soki - Ananas
2017-05-01

Gdy zaczyna się odwilż, ananas oferuje ożywiający smak cieplejszych dni, które dopiero nadejdą. Świetne źródło witaminy c i manganu, jest też bardzo dobrym źródłem miedzi i dobrym witaminy B1, B6, błonnika, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Bogaty w aktywujące trawienie enzymy, ananas pomaga ci w szybkim obudzeniu organizmu z zimowego snu. Ożyw swój sok za pomocą ananasa, liści mniszka lekarskiego i pietruszki, aby stworzyć pobudzający trawienie tonik.

Ciekawostka
Miąższ przy podstawie ananasa jest delikatniejszy i słodszy.Składniki odżywcze
Bromelina
Bromelina to mieszanina związków, które można znaleźć w łodydze i rdzeniu ananasa. Najlepiej zbadanym komponentem jest grupa enzymów trawiących białko zwanych proteazami cysteinowymi, które nie tylko wspomagają trawienie, ale też łagodzą stany zapalne i poprawiają krzepnięcie krwi. Pamiętaj, aby robiąc sok wrzucić do niego kawałki rdzenia, aby cieszyć się oczyszczającymi efektami bromeliny.Witamina C
Ananas to kolejny owoc bogaty w witaminę C, która świetnie chroni przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do zatykania tętnic, ataków astmy i niszczenia komórek jelita grubego. To dodatek do poprawy odporności, co jest szczególnie ważne wiosną, gdy organizm jest osłabiony przez alergie z powietrza oraz zmiany pogodowe.Mangan
Mangan to mikroelement, który odgrywa ważną rolę w kilku enzymach antyoksydacyjnych, które są kluczowe przy produkcji energii. Pomaga w eliminacji wolnych rodników w obrębie mitochondriów sprawiając, że centra energetyczne są bardziej wydajne.
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2017