Z czym łączyć sok z melona?
Melon to nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy owoc. Ze względu na liczne dobroczynne właściwości warto go często spożywać w formie samodzielnej lub w połączeniu z innymi produktami spożywczymi. Dowiedz się, dlaczego zaleca się picie soków z melona oraz z czym łączyć ten owoc.
Soki owocowe z melona o cennych właściwościach
Melon to owoc, którego wartości odżywcze doceniano już w czasach starożytnych. Do Europy roślina trafiła w XV wieku, gdzie błyskawicznie zdobyła sporą popularność. Bardzo dawno odkryto też dobroczynne właściwości melona, za które odpowiada mnóstwo witamin, m.in. A, C, E i z grupy B, jak również wartościowe składniki odżywcze i mineralne, takie jak potas, niacyna, kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, sód i cynk.
Melony w każdej formie - zarówno jako soki owocowe, jak i pod postacią całego owocu - powinny spożywać zwłaszcza osoby zmagające się z miażdżycą i nadciśnieniem. Produkt ten reguluje bowiem poziom ciśnienia oraz zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Owoc wykazuje też właściwości odchudzające, dlatego docenią go zwłaszcza osoby dbające o linię i będące na diecie. Ponadto wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i układu nerwowego oraz pozwala na dłużej zachować opaleniznę.
Kawałki melona i szynka? Oryginalne połączenia w kuchni
Melon cechuje się szerokim zastosowaniem w kuchni. Sprawdzi się nie tylko jako pyszny składnik soków i koktajli, ale również jako dodatek do deserów czy sałatek. Na przykład, melon galia to polecany dodatek do deserów i lodów, natomiast aromatyczny i soczysty miąższ melona kantalupa jest idealny do sałatek owocowych. Melon zielony pasuje świetnie do potraw z owocami morza, a żółty melon miodowy smakuje doskonale z szynką parmeńską.
Najlepsze przepisy na koktajle z owoców
Melon to również idealny składnik soków wieloowocowych. Użyj wyciskarki wolnoobrotowej, aby przygotować zdrowe i świeże soki, które nie tylko pysznie smakują, ale również dostarczą Ci codzienną porcję witamin i minerałów. Staraj się łączyć z melonem zarówno inne owoce, jak i warzywa.
Interesują Cię konkretne przepisy? Możesz wypróbować ciekawe połączenie, które z pewnością Cię orzeźwi w upalny dzień. Wykorzystaj następujące składniki: 0,5 żółtego melona, gruszkę konferencja (1-2 sztuki) oraz jabłko (najlepiej 2). Melon obierz ze skórki, wydrąż nasiona i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko poszatkuj razem ze skórką. Całość włóż do wyciskarki, dodaj 10 listków mięty i włącz urządzenie. Do smacznego napoju wlej 1 łyżkę soku z cytryny, co zapobiegnie jego ściemnieniu.
Idealną propozycją na upalne dni jest też połączenie 0,5 melona i 2 pomarańczy. Wyciśnij sok z 2 pomarańczy w wyciskarce, pokrój melona na mniejsze kawałki, całość wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dodać kilka listków mięty albo melisy dla poprawy smaku.
Smacznym pomysłem jest także miks melona i odżywczych warzyw. Jakie warzywa wykorzystać? Wypróbuj marchew, ogórki i cukinię. Melon świetnie smakuje z pomarańczą, marchwią oraz szczyptą imbiru. Drugim zestawieniem warzywnym jest natomiast połączenie melona miodowego z cukinią i ogórkiem. Dodaj również miętę, aby podkreślić smak napoju.
Tak przygotowane soki i koktajle z pewnością zachwycą Cię pod względem smaku, a także dodadzą energii i siły na cały dzień.