Znaczenie owoców i warzyw w diecie
Owoce i warzywa to niezbędny element Naszej codziennej diety. Stanowią one podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia. Zawierają szereg prozdrowotnych właściwości oraz są drogocennym składnikiem witamin, minerałów i mikroelementów.
Znaczenie owoców i warzyw w diecie
Wyciskarka HUROM wykorzystuje technologię wolnoobrotowego wyciskania, która wydobywa soki z nasion i skórki, dzięki czemu użytkownicy spożywają więcej składników odżywczych niż w przypadku zjadania produktów niepoddanych takiej obróbce. Jest wiele owoców i warzyw, których skórka i pestki są bogate w składniki odżywcze. Dzięki wyciskarce HUROM możesz teraz spożywać wszystkie składniki odżywcze z pestek i skórki!
Związki fitochemiczne, które utrzymują ciało w zdrowiu
Związki fitochemiczne to składniki odżywcze, które można znaleźć tylko w owocach i warzywach. Kolory, zapachy i smaki pochodzą od zawartych w roślinach związków fitochemicznych. Są one wytwarzane przez rośliny w celu obrony przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak owady, patogeny lub promienie ultrafioletowe. Spożywanie tych związków pomaga chronić ludzkie ciało przed toksycznymi substancjami.
- Czerwony likopen: Pomaga zapobiegać nowotworom oraz poprawia funkcjonowanie układu naczyń krwionośnych (pomidory, arbuzy, granaty, truskawki, buraki itd.).
- Żółty beta-karoten: Poprawia stan skóry, pobudza układ odpornościowy (pomarańcze, marchewki, cytryny, ananasy itd.).
- Zielona luteina: Poprawia stan oczu, ma działanie przeciwzapalne (zielone winogrona, kiwi, jarmuż, szpinak, brukselka, selery, kiełki pszenicy itp.).
- Fioletowe antocyjany: Pomagają zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, poprawiają pamięć (winogrona, jagody, marchew, czerwona kapusta itp.).
- Biała kwercetyna: Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni wątrobę (gruszki, jabłka, banany, kapusta, żeńszeń, czosnek itp.)
Enzymy w warzywach i owocach, które pobudzają ciało
Enzymy są ważnymi substancjami, które przekształcają spożywane pokarmy w energię dla naszego organizmu. Enzymy są niezbędne do podtrzymywania życia i odgrywają ważną rolę, stymulując trawienie, wzmacniając naszą naturalną moc leczniczą, eliminując pozostałości z trawienia i poprawiając odporność.
Ilość wytwarzanych przez organizm enzymów spada z wiekiem.
Musisz spożywać wystarczającą ilość warzyw i owoców, aby uzupełniać enzymy, ponieważ ich wytwarzanie zmniejsza się z wiekiem. Dostarczając codziennie organizmowi niezbędnych składników odżywczych w postaci świeżo wyciskanych soków, zapobiegasz szybkiej utracie enzymów i spowalniasz proces starzenia się organizmu.
Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki Hurom?
Świeżo wyciskane soki prosto z wyciskarki wolnoobrotowej nie tylko są smaczne, ale są drogocennym źródłem witamin i minerałów. Picie świeżo wyciśniętego soku zwiększa przyswajanie się wszelkich składników odżywczych dla organizmu, jak również skraca czas trawienia.
Soki Hurom to zdrowe i naturalne soki bez sztucznych dodatków, które w żaden sposób nie są przetworzone. Warto zwrócić uwagę na to, że świeżo wyciśnięte soki są bogactwem samych drogocennych witamin i minerałów, które są Nam niezbędnie potrzebne do codziennego funkcjonowania.
- Składniki odżywcze i enzymy są zachowywane, i nie ulegają zniszczeniu przez ciepło.
- Umożliwia to dostarczanie potrzebnych składników odżywczych z pestek i skórki.
- Wyklucza dostęp powietrza, więc utlenianie prawie nie zachodzi.
- Zachowane są naturalne kolory warzyw i owoców bogatych w przeciwutleniające składniki odżywcze.
- Eliminacja osadu polepsza smak zwiększa wchłanianie się soku.
- Z łatwością możesz cieszyć się zielonymi sokami warzywnymi i dbać o zdrowie.
Zacznij dzień od świeżo wyciśniętego soku, a gwarantujemy Ci, że Twój dzień stanie się lepszy!