Warzywa i owoce pełne antyoksydantów

Warzywa i owoce pełne antyoksydantów

Opublikowano
Zaktualizowano

 

W warzywach i owocach drzemie ogromna siła! Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak ich regularne spożywanie może wpłynąć na cały twój organizm – zdrowie, samopoczucie, wygląd. Czy wiesz, które warzywa i owoce mają najwięcej antyoksydantów? A może chcesz sprawdzić, co to są przeciwutleniacze i dlaczego szukać żywności, która będzie ich źródłem? Czytaj dalej, a dowiesz się wszystkiego, co jest ci niezbędne, by poprawić swój jadłospis i zadbać o siebie oraz swoją rodzinę najlepiej jak możesz.

 

Dzisiaj powiemy o tym:

☐ co to są antyoksydanty;

☐ jakie są najważniejsze antyoksydanty;

☐ jakie są źródła przeciwutleniaczy w warzywach i owocach.

 

Co to są antyoksydanty i dlaczego są tak ważne

 

Antyoksydanty nazywane także przeciwutleniaczami to związki chemiczne, które hamują reakcję utleniania w organizmie. Oznacza to, że wstrzymują proces powstawania wolnych rodników – cząsteczek z niesparowanym elektronem tworzących się w procesie oddychania komórkowego. Dlaczego należy obawiać się wolnych rodników? Zabierają one elektrony innych cząsteczek i ich nadmierna ilość sprzyja rozwojowi nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy czy zwyrodnieniu plamki żółtej. Zwiększonej produkcji rodników zapobiegają właśnie antyoksydanty – endogenne (produkowane przez nasz organizm) i egzogenne (z pożywienia). 

 

Niestety produkcja antyoksydantów w organizmie jest często obniżana przez stres, choroby, zanieczyszczone środowisko i spożywanie wysoko przetworzonej żywności. Dochodzi wtedy do zjawiska określanego jako stres oksydacyjny, które przyczynia się do zwiększenia zagrożenia wieloma chorobami. Wybawieniem będą wspomniane już przeciwutleniacze – najważniejsze antyoksydanty, które należy spożywać każdego dnia to: witamina A, C i E, beta-karoten, likopen, polifenole, flawonoidy, resweratrol oraz inne związki występujące w roślinach. 

 

Zastanawiasz się gdzie występują antyoksydanty? Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy są warzywa i owoce. Są one cztery razy łatwiej przyswajalne w formie pysznego i zdrowego soku, przygotowanego w wyciskarce wolnoobrotowej, który chroni Twój organizm przed wolnymi rodnikami.  

 

Pamiętaj o tym, że nawet najsilniejsze antyoksydanty ulegają obniżeniu podczas gotowania, smażenia czy podgrzewania w mikrofali, dlatego najlepsze jest ich spożycie w formie surowej.

 

Naturalne antyoksydanty – warzywa i owoce

 

 Badania  wykazały, że najsilniejsze antyoksydanty to flawonoidy – uważa się, że ich działanie jest silniejsze od innych przeciwutleniaczy, które możemy znaleźć w żywności. Dlatego zaleca się spożywanie aż 80 g warzyw lub/i owoców 5 razy dziennie. Warto łączyć w posiłkach różnorodne antyoksydanty. Co ciekawe, warzywa charakteryzują się mniejszą pojemnością przeciwutleniającą niż owoce! Warto mieć również świadomość tego, że zawartość związków fenolowych i ich właściwości przeciwutleniające są zależne od stopnia dojrzałości owoców i ich sposobu przechowywania. 

 

 ☐ Likopen, który jest jednym z naturalnych przeciwutleniaczy znajdziesz w znanych i lubianych pomidorach oraz w arbuzie i czerwonych grejpfrutach. Najlepiej wchłania się przyjmowany z tłuszczem (oliwa czy olej).

☐ Źródłem betainy są buraki ćwikłowe.

☐ Beta-karoten (inaczej witamina A) znajdziesz w marchwi, szpinaku i natce pietruszki. Jej źródłem są również boćwina, czerwona papryka, dynia, mango, szparagi czy szpinak. By witamina A lepiej się wchłaniała, niezbędny jest dodatek tłuszczu.

☐ Witamina E występuje w kiełkach pszenicy, które możesz dodać do zdrowych koktajli przygotowanych za pomocą  wyciskarki wolnoobrotowej Hurom .

☐ Źródłem luteinyzeaksantynysą szpinak, brokuły oraz zielony groszek.

☐ Witamina C jest obecna w papryce, aronii, owocach dzikiej róży, owocach cytrusowych, kapuście, brokule czy w brukselce.

☐ Źródłemkwasu chlorogenowegosą śliwki, jabłka i brzoskwinie.

☐ Antocyjany występują w aronii, wiśni i czarnej porzeczce.

☐ Źródłem kwasu elagowego są m.in. jeżyny i maliny oraz truskawki.

☐ Flawonoidy występują w grejpfrutach, pomidorach, papryce, sałacie, a także w zielonej herbacie, czekoladzie i innych produktach (które można dodać do soków).

 

Zadbaj o dietę pełną antyoksydantów

 

Wiesz już, dlaczego warto dbać o dietę pełną produktów, z których można pozyskać najlepszej antyoksydanty. Znasz również najważniejsze warzywa i owoce, które pomogą ci zadbać o zdrowie. Pamiętaj o tym, że jakość owoców, a więc miejsce ich zakupu, dokładne oczyszczenie nie pozostają bez znaczenia. Staraj się przyjmować również 5 razy dziennie ich określoną ilość, najlepiej bez obróbki termicznej. Nie lubisz jeść surowych warzyw i owoców? Przygotuj z nich przepyszny i zdrowy sok z  wyciskarki wolnoobrotowej !

 

Opublikowano
Zaktualizowano
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
pixel