Jabłka na sok. Jakie jabłka wybrać do wyciskarki wolnoobrotowej?
Spis treści
- Najlepsze jabłka na sok
- Jakie jabłka na sok wybrać?
- Jak wybierać i przygotować jabłka do wyciśnięcia?
- Najlepsze wyciskarki do soków jabłkowych
Najlepsze jabłka na sok
W sezonie na jednym straganie możesz zobaczyć nawet dziesięć różnych gatunków jabłek. Niestety nie każdy z nich będzie nadawał się do wyciśnięcia soku. Nawet jeśli posiadasz najlepszą wyciskarkę do soków, źle dobrane jabłka spowodują, że w szklance zamiast klarownego soku znajdzie się smaczny, ale gęsty mus, który najlepiej zjadać łyżeczką.
Winą nie jest zatem sprzęt, który masz, ale zbyt miękkie i mączyste jabłka. Nawet najlepszy system filtrów z takim jabłkiem niestety sobie nie poradzi. Do soków zatem najlepiej wybierać twarde i soczyste jabłka. Wówczas wyciśnięty sok jest płynny, klarowny i najmniej spieniony.
Soki z jabłek warto pić zawsze, zatem, jeśli wyciskasz większą jego ilość, pamiętaj, że spokojnie możesz go zapasteryzować. Wówczas jego termin do spożycia znacznie się przedłuży. Z jesiennych jabłek będziesz mógł cieszyć się także zimą.
Jakie jabłka na sok wybrać?
Jabłka, które najlepiej nadają się na soki to odmiany jesienne i zimowe. Wczesne jabłka jak np. Papierówka będą zbyt kwaśne i cierpkie. Gatunki jabłek różnią się nie tylko kolorem skórki, wielkością i twardością miąższu. Ważnym kryterium wyboru również jest smak. Wśród najlepszych gatunków jabłek na sok znajdują się zarówno słodkie, słodko-kwaśne, jak i kwaśne gatunki. Także każdy może wybrać jabłka, z których sok będzie mu najbardziej smakował. Wśród gatunków jabłek, z których uzyskasz słodki sok, najlepsze są:
- Ligol
- Szampion
- Golden Delicious
- Malinówka
Szampion
Zobacz jak wyciskany jest sok z
powyższych gatunków jabłek w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom
H200.
Ligole są najczęściej wymieniane wśród koneserów soków jabłkowych.
Gatunek ten jest twardy i soczysty. Dużym jego plusem jest to, że
łatwo i dobrze się przechowuje. Jeśli jednak zależy Ci na naprawdę
słodkim soku - warto wybrać Malinówkę, która da napojowi wyczuwalną
nutkę maliny.
Soki słodko-kwaśne doskonale gaszą pragnienie. Jeśli zależy Ci właśnie na uzyskaniu takiego napoju, najlepiej do wyciskarki wrzuć:
- Macintosh
- Cortland
- Jonagold
- Granny Smith
Gatunki Cortland i Jonagold są nieco miększe, zatem musisz liczyć się z tym, że sok będzie gęstszy. Najwięcej soku jednak uzyskasz z gatunku Macintosh i Cortland.
Jeśli jednak najbardziej lubisz kwaśne soki, szczególnie polecamy Ci późne odmiany jabłek i zimowe, wśród których najlepsze to:
- Renata
- Antonówka
Cortland
Jak wybierać i przygotować jabłka do wyciśnięcia?
To jeszcze nie wszystkie kryteria, które należy wziąć pod uwagę, wybierając najlepsze jabłka do soków. Choćby wybierzesz najtwardszą odmianę jabłek, jeśli długo leżakowała lub w złych warunkach, po wyciśnięciu również uzyskasz gęsty mus. Wszystko to z powodu straty wody, do której doprowadziło długie leżakowanie. Aby tego uniknąć, zawsze wybieraj jabłka świeże od lokalnego dostawcy. Te dostępne w hipermarketach mogą doskonale wyglądać z zewnątrz, jednak po przyjściu do domu już następnego dnia zwiędną, a po rozkrojeniu zobaczysz wewnątrz brązowe plamy.
Unikaj zatem jabłek o pomarszczonej i miękkiej skórce, która jasno wskazuje na długie magazynowanie. Nie wybieraj również jabłek nadgniłych, poobijanych, z widoczną szarą pleśnią czy innymi chorobami. Choć owoce te nie powinny dostać się do sprzedaży, to jednak różnie bywa i chore sztuki mogą znaleźć się między zdrowymi.
Po wybraniu idealnych jabłek można je lekko schłodzić, a następnie dokładnie umyć. Do tego przyda Ci się szczotka do warzyw i owoców Tawashi, dzięki której dokładnie wymyjesz skórkę owoców, na której mogły znajdować się różnego rodzaju zanieczyszczenia i pestycydy. Jest to niezwykle ważne, ponieważ do wyciskarki warto wrzucić owoce ze skórką, dzięki czemu wyciśnięty sok będzie zawierał większą ilość cennego błonnika.
Przed wrzuceniem owoców do wyciskarki warto je rozkroić. Dzięki temu lepiej zmieszczą się do otworu wlotowego, a także będziesz mógł sprawdzić, czy jabłko nie zaczęło psuć się od ogryzka. Niestety jest to bardzo częste, szczególnie przy owocach długo leżakujących.
Sprawdź:
- Blender mini
- Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom Du Chef
- Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom Hws Pro
- Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom HZS Alpha Plus
- Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom One Stop
- Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom H200
- Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom H300E
Najlepsze wyciskarki do soków jabłkowych
Na sam koniec wystarczy tylko uruchomić swoją wyciskarkę. Jaką jednak wybrać? Prym w wyciskaniu soków nieodmiennie wiodą wyciskarki wolnoobrotowe. Dzięki nim zachowasz wszystkie cenne składniki odżywcze witamin, nawet te najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury. Podczas procesu wyciskania, płyn nie zostaje podgrzany, jak ma to miejsce w przypadku sokowirówek. Ten sposób wyciskania również nie napowietrza płynu, dzięki czemu będziesz mógł przechowywać świeżo wyciśnięty sok dłużej w lodówce - nawet do 72 h.
Warto wykorzystać wszystkie skarby jesieni. Jednym z najcenniejszych dla zdrowia są jabłka. Wyciśnięty z nich sok dostarczy Ci mnóstwa witamin i składników mineralnych. Pamiętaj jednak, aby wybierać świeże, twarde i soczyste sztuki.
Przeczytaj również:
- Wyciskarki Poziome
- Wyciskarki ślimakowe - jedno czy dwuślimakowe, jakie wybrać?
- Elektryczna wyciskarka do cytrusów - dlaczego warto?
- Sokowirówka czy wyciskarka? Co wybrać?
Sprawdź ofertę bestsellerów:
- Wyciskarki do cytrusów Hurom
- Blendery
- Części zamienne i eksploatacyjne Hurom
- Hurom DU Chef – Wyciskarki Wolnoobrotowe Poziome
- Hurom HWS PRO - Wyciskarki Wolnoobrotowe do Soków
- Hurom HZS Alpha Plus Wyciskarki Wolnoobrotowe
- Hurom One Stop H-AI Wyciskarki Wolnoobrotowe
- HUROM H200 All in One Wyciskarki Wolnoobrotowe
- Hurom H300E Wyciskarki Wolnoobrotowe