Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Poznaj przepisy na sok z pigwy!

2021-08-24
Poznaj przepisy na sok z pigwy!

Pigwa to bardzo zdrowy, ale dość mało znany owoc. Czas to zmienić! Ze względu na bardzo kwaśny smak, niewiele osób jest w stanie jeść ją na surowo. Nie oznacza to jednak, że należy z niej rezygnować. Sposobem na włączenie tego zdrowego owocu do jadłospisu jest sok z pigwy. Podpowiemy Ci, jak zrobić sok z pigwy w prosty sposób!

Jakie cenne składniki kryje w sobie pigwa?

Pigwa to owoc obfitujący w witaminę C – 100 g pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Surowa pigwa jest twarda i bardzo kwaśna, ale ze względu na wysoką zawartość witaminy C produkty na jej bazie (np. soki) cieszą się dużą popularnością w okresie jesienno-zimowym. Warto pamiętać, że witamina C ma pozytywny wpływ nie tylko na funkcjonowanie układu immunologicznego. Wykazuje również silne właściwości antyoksydacyjne, przez co chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto spożywanie produktów bogatych w witaminę C pomaga zachować młody wygląd skóry – jest ona niezbędna do syntezy kolagenu.

Jakie jeszcze cenne składniki znajdziesz w pigwie? Na uwagę zasługuje duża ilość błonnika pokarmowego. Jest to dobra informacja, jeśli stosujesz dietę odchudzającą. Błonnik sprawia, że uczucie sytości pozostaje z Tobą na dłużej, przez co zmniejsza się ryzyko podjadania. Ponadto ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie jelit, gospodarkę węglowodanową i profil lipidowy. Spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz nowotworów (m.in. raka jelita grubego).

Właściwości przeciwnowotworowe, a także zdolność do obniżania poziomu cholesterolu wykazują również garbniki znajdujące się w pigwie. Zaliczają się do nich przede wszystkim epikatechiny oraz katechiny.

Pigwa jest ponadto źródłem cennych składników mineralnych:

  • potasu – ważnego dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej (dlatego warto włączyć pigwę do diety również w czasie wakacyjnych upałów);
  • wapnia – niezbędnego do sprawnego działania układu nerwowego i mięśni;
  • magnezu – pierwiastka, który zmniejsza wrażliwość na stres.

Wśród pozostałych składników o właściwościach prozdrowotnych, które występują w pigwie, można wymienić m.in. żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę K.

O czym pamiętać wybierając owoce na sok?

Zanim odpowiemy na pytanie o to, jak zrobić sok z pigwy należy wyjaśnić, jakie owoce najlepiej nadają się do jego przygotowania. Robiąc zakupy, zwróć uwagę przede wszystkim na te najbardziej dojrzałe. Mają one żółty kolor – można określić go jako ciepły i słoneczny.

Z kolei nie najlepszym wyborem będą owoce o niskim stopniu dojrzałości. Łatwo je rozpoznać, ponieważ są jasnożółte lub zielonkawe. Dlaczego to takie ważne? Używając dojrzałych owoców do przygotowania soku, masz większą pewność, że sok nie zamieni się w ocet.

Przepis na sok z pigwy

Skoro wiesz już, dlaczego warto włączyć pigwę do jadłospisu oraz jakie owoce wybierać na sok, czas poznać przepis na sok z pigwy! Możesz przygotować go na różne sposoby – jedne z nich są bardziej czasochłonne, a inne sprawią, że sok będzie gotowy w kilkanaście minut (np. jeśli zdecydujesz się na użycie wyciskarki wolnoobrotowej).

Na początku przedstawiamy przepis na sok z pigwy, który nie zakłada posiadania żadnego sprzętu (ale jest bardziej czasochłonny). Na sok będziesz musiał poczekać kilka dni. Do jego przygotowania potrzebujesz pigwy oraz cukru (np. w proporcji 1 kg cukru na 2 kg owoców). Jeśli masz już wszystkie niezbędne składniki, przejdź do kolejnych kroków.

  1. Dokładnie umyj owoce, a następnie usuń z nich nasiona.
  2. Pokrój pigwy na ćwiartki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  3. Umieść owoce w słoiku, zasyp cukrem i przykryj gazą.
  4. Po kilku dniach odlej powstały sok, a następnie rozlej go do butelek (lub słoiczków).

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem i właściwościami prozdrowotnymi pigwy przez dłuższy czas, możesz zrobić sok pasteryzowany. Pamiętaj jednak, że prowadzi to do pewnych strat cennych składników – szczególnie witaminy C.

Sok z pigwy możesz przygotować również za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (np. Hurom H200). Jest to zdecydowanie szybsze i prostsze rozwiązanie, które pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu! Na zrobienie domowego soku z pigwy potrzebujesz zaledwie kilkudziesięciu minut. Poza tym będziesz mógł wypić go od razu – nie musisz czekać kilku dni, żeby przelać go do butelek/słoików.

Jak zrobić sok z pigwy przy użyciu wyciskarki Hurom H200? Owoce należy umyć, pokroić i pozbawić je nasion. Nie musisz trzeć ich na tarce, co jest z pewnością dużym ułatwieniem. Tak przygotowane owoce wystarczy wrzucić do wyciskarki, aby wycisnąć z nich sok. Następnie należy przelać go do garnka i zagotować (możesz pominąć ten etap). Na końcu wystarczy przelać sok do słoiczków lub butelek.

Jeśli cierpisz na insulinooporność lub cukrzycę przygotuj sok bez dodatku cukru. Pigwa ma bardzo kwaśny smak. Dlatego sok z niej wyciśnięty, warto lekko dosłodzić zamiennikami cukru. W tym celu możesz użyć np. ksylitolu, czyli cukru brzozowego.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 1920 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-26
POLECAM
2023-01-22
Wyciskarka hurom h310a cichutka, wyciska szybko, dokładnie. Wiórki prawie suche. Myślałam, że sok będzie klarowny, a nie jest, ale to szczegół. Ogólnie jestem bardzo zadowolona.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel