Jak zrobić „mleko” sojowe i migdałowe w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom?

Jak zrobić „mleko” sojowe i migdałowe w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom?

Napoje roślinne cieszą się dziś ogromną popularnością. Jedni sięgają po nie ze względu na smak, inni traktują jako zdrową alternatywę dla mleka krowiego. To także doskonała baza do przygotowania domowego tofu czy lekkich koktajli. „Mleko” ryżowe, migdałowe czy sojowe możesz zrobić samodzielnie w domu, a wyciskarka wolnoobrotowa sprawi, że cały proces będzie szybki i prosty.

„Mleko” migdałowe z wyciskarki

Przepis jest wyjątkowo łatwy:

  1. Migdały bez skórki zalej przegotowaną wodą i zostaw na noc do namoczenia.
  2. Rano wylej wodę, dokładnie je przepłucz i wrzuć do blendera.
  3. Dodaj świeżą wodę w proporcji 1:5 (migdały : woda) i zmiksuj.
  4. Masę stopniowo przelewaj do wyciskarki wolnoobrotowej, która oddzieli klarowny napój od miazgi migdałowej.

Otrzymane „mleko” możesz pić samodzielnie, wykorzystać do kawy, płatków, smoothie lub jako bazę do deserów. Pulpa migdałowa z kolei sprawdzi się jako składnik wypieków czy domowej granoli.

„Mleko” sojowe z wyciskarki

Podobnie przygotujesz soję:

  1. Suche ziarna soi wypłucz i namocz na noc w dużej ilości wody.
  2. Następnego dnia odlej wodę, przepłucz ziarna i zagotuj je przez ok. 15–20 minut (to ważne dla neutralizacji naturalnych substancji antyodżywczych).
  3. Ugotowaną soję zmiksuj z wodą i przelej do wyciskarki.
  4. Otrzymany napój możesz dodatkowo odcedzić przez gazę, jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej klarowną konsystencję.

Napój sojowy możesz dosłodzić daktylami, miodem, syropem klonowym czy aromatyzować wanilią lub cynamonem.


Nowoczesne wyciskarki Hurom – idealne także do napojów roślinnych

 


 

Hurom H400

wyciskarka Hurom H400

 

Model H400 to jedna z najnowszych wyciskarek Hurom, stworzona z myślą o maksymalnej wygodzie. Dzięki szerokiemu otworowi wsadowemu nie musisz kroić składników na małe kawałki. Wbudowany system automatycznego podawania i rozdrabniania sprawia, że przygotowanie napojów roślinnych staje się jeszcze prostsze – wystarczy wrzucić składniki i uruchomić urządzenie. H400 wyróżnia się także łatwym czyszczeniem – demontaż i mycie zajmują zaledwie chwilę.

Hurom H70 ST

 

Hurom H70 ST to kompaktowa wyciskarka wolnoobrotowa, która doskonale sprawdzi się w mniejszej kuchni. Pomimo niewielkich rozmiarów, urządzenie zachowuje pełną moc i wydajność. Idealne do codziennego przygotowywania świeżych soków, a także mleka roślinnego – dzięki solidnym materiałom i precyzyjnej pracy wałka ślimakowego uzyskasz klarowny, naturalny napój bez piany i rozwarstwiania.

hurom h70
Hurom E50

Hurom E50

 

Model E50 to propozycja dla osób ceniących prostotę obsługi i atrakcyjny design. Cicha praca silnika indukcyjnego sprawia, że możesz korzystać z urządzenia o każdej porze dnia. Wyciskarka doskonale radzi sobie z migdałami, orzechami, a także ziarnami soi – dlatego świetnie nadaje się do produkcji mleka roślinnego. Dodatkowym atutem jest wysoka energooszczędność oraz łatwe mycie elementów.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2025
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 2518 opinii
pixel