Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jaka wyciskarka wolnoobrotowa pionowa czy pozioma?

2022-05-26
Jaka wyciskarka wolnoobrotowa pionowa czy pozioma?

Wyciskarki wolnoobrotowe to niezwykle funkcjonalne, wydajne i popularne urządzenia do wyciskania soku z owoców, warzyw i roślin zielonych. Na czym polega ich fenomen? Wyróżnia je budowa i mechanizm, za pomocą którego wyciskają sok. Wyciskarki wolnoobrotowe składają się z korpusu, misy, komory wsadowej, sita i koszyka obrotowego lub filtrów oraz wałka ślimakowego. I to właśnie taka budowa sprawia, że nie siekają produktów, a je miażdżą. W praktyce oznacza to, że wyciskarki nie tylko wyciskają maksymalną ilość soku, ale też nie nagrzewają go ani nie utleniają. Dzięki temu napój jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Wyciskarki gwarantują także dłuższą świeżość soku – może być przechowywany w lodówce nawet przez 72 godziny. Choć to tylko kilka z wielu zalet tych urządzeń, wyraźnie widać ich przewagę nad innymi sprzętami do wyciskania soku.

Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest jednak tak prosty. Nie wystarczy zdecydować się na wyciskarkę wolnoobrotową. Trzeba także wybrać odpowiedni model. W zależności od ilości wałków ślimakowych wyciskarki mogą być jedno- lub dwuślimakowe. Pierwszy model cechuje prosta konstrukcja, dzięki której jego czyszczenie jest niezwykle proste. Natomiast drugi typ wyróżnia efektywność w wyciskaniu roślin zielonych i warzyw liściastych. Kolejną decyzją, którą musisz podjąć, jest wybór: wyciskarka wolnoobrotowa pionowa czy pozioma.

Wyciskarka pionowa

Jak sama nazwa wskazuje wyciskarka pionowa to urządzenie, w którym wałek ślimakowy ułożony jest w sposób pionowy. Taka budowa sprawia, że wyciskanie soku jest niezwykle proste. Produkty włożone do komory wsadowej samoistnie przemieszczają się w dół, zbliżając się do wałka, który je miażdży. Minimalizuje to konieczność ręcznego popychania składników. Trzeba także podkreślić, że wiele wyciskarek pionowych posiada duży otwór wsadowy, co dodatkowo przyspiesza proces przygotowania soku. Dzięki temu nie musisz wkładać składników pojedynczo. Co ważne to niezwykle ciche urządzenia. Przy ich pomocy możesz więc przygotowywać sok, gdy pozostali domownicy będą jeszcze spać i nie musisz obawiać się, że kogoś obudzisz.

Wyciskarka wolnoobrotowa pionowa to niezwykle kompaktowe urządzenie jednoślimakowe, które zmieści się w każdej kuchni. Jest łatwe w obsłudze i niezwykle wydajne. Korzystając z niego, uzyskasz nawet 2-krotnie więcej soku niż w przypadku sokowirówki. Doskonale radzi sobie zarówno z twardymi, jak i miękkimi produktami.

Wady wyciskarki pionowej

Do wad wyciskarki pionowej zaliczamy:

  • możliwość zatkania otworu wsadowego (wolniejsze wyciskanie soku),
  • gorsza wydajność jednoślimakowych wyciskarek pionowych w porównaniu z modelami dwuślimakowymi,
  • niektóre modele nie posiadają funkcji wstępnego czyszczenia, a ich budowa sprawia, że dostanie się do pulpy i sita jest utrudnione.

Zalety wyciskarki pionowej

Najważniejsze zalety wyciskarki pionowej to:

  • duży wybór urządzeń (różnią się nie tylko funkcjonalnością i wydajnością, ale także designem),
  • duży komfort użytkowania – brak lub rzadsza konieczność popychania składników w stronę wałka ślimakowego,
  • kompaktowy rozmiar,
  • stylowy wygląd,
  • niski pobór prądu,
  • łatwe mycie (funkcja przepłukiwania),
  • ergonomiczna konstrukcja,
  • niezwykła uniwersalność i funkcjonalność (wiele modeli posiada dodatkowe adaptery),
  • większość modeli umożliwia włożenie do komory wsadowej owoców i warzyw w całości,
  • ciche działanie,
  • wyciska zdrowe, świeże i smaczne soki.

Wyciskarka pozioma

Wyciskarka wolnoobrotowa pozioma może być jedno- lub dwuślimakowa. Jej wałek ślimakowy ułożony jest w pozycji poziomej. Dzięki temu doskonale radzi sobie z twardymi owocami i warzywami. Można jej użyć nawet do miażdżenia orzechów i ziaren. To jednak nie wszystko! Specjalnością wyciskarki poziomej jest tworzenie soku z zieleniny (np. trawy pszenicznej, szpinaku, jarmużu, pokrzywy). To niezwykle efektywne urządzenie, a wykonywana przez nie obróbka trwa bardzo krótko.

Cechą wyróżniającą wyciskarkę poziomą jest konieczność używania popychacza. Dzięki niemu możliwe jest przesuwanie składników w stronę wałka ślimakowego. Oznacza to jednak, że podczas produkcji soku trzeba nieustannie stać przy urządzeniu, a dodatkowo korzystanie z niego zajmuje dużo czasu.

Wady wyciskarki poziomej

Wady wyciskarki poziomej to:

  • konieczność popychania składników w stronę wałka ślimakowego,
  • dłuższy czas wyciskania soku,
  • mała komora wsadowa – konieczność krojenia składników na mniejsze kawałki,
  • nie najlepiej radzi sobie z miękkimi produktami.

Zalety wyciskarki poziomej

Wyciskarki poziome:

  • doskonale radzą sobie z roślinami liściastymi (np. szpinak, jarmuż, trawa pszeniczna, natka pietruszki). Mogą być więc wykorzystywane podczas sokoterapii,
  • są wielofunkcyjne (w zależności od modelu przy ich pomocy zrobisz sorbet, makaron czy masło orzechowe),
  • mogą być nie tylko jednoślimakowe, ale i dwuślimakowe, co wpływa na ich większą wydajność,
  • nie zostawiają mokrej pulpy,
  • produkują klarowny sok,
  • wałek ślimakowy nie musi być tak wytrzymały, jak w modelach pionowych (przeciążenie jest mniejsze, a więc ryzyko zniszczenia wałków także jest mniejsze),
  • są ciche.

Wyciskarka pionowa czy pozioma – porównanie

Co jest lepsze: wyciskarka wolnoobrotowa pozioma czy pionowa? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Zależy ona od Twoich preferencji. Jeśli planujesz często wyciskać sok z zieleniny, warto postawić na model poziomy. Pamiętaj jednak, że korzystając z niego, musisz nie tylko kroić składniki, ale i popychać je w stronę wałka ślimakowego. Oznacza to, że produkcja soku wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Jeśli natomiast nie masz w kuchni dużo miejsca, bardziej odpowiedni będzie typ pionowy. To urządzenia łatwe w użyciu i czyszczeniu.

Co ważne obydwa sprzęty produkują zdrowe i świeże soki, a dodatkowo wiele z nich wyposażono w dodatkowe adaptery, dzięki którym mogą wykonać sorbet, makaron czy pastę roślinną. To, czy wybrać wyciskarkę pionową, czy poziomą zależy więc od Twoich osobistych preferencji i potrzeb. Pamiętaj jednak, że bez względu na to, które urządzenie kupisz, masz pewność, że w Twojej kuchni pojawi się niezastąpiony pomocnik.

Dowiedz się więcej – nasze propozycje wyciskarek

Na koniec, by ułatwić Ci wybór, przygotowaliśmy listę wyciskarek wolnoobrotowych polecanych przez nas. Dzięki niej dowiesz się jakie wyciskarki pionowe czy poziome są najlepsze. Na naszej liście znajdziesz wyciskarki do soków Hurom. To produkty od renomowanej marki, która powstała w 1974 roku. Hurom to prekursor i światowy lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych. Oferuje wiele innowacyjnych rozwiązań i niepowtarzalny design. Wybierając urządzenia marki Hurom zyskujesz zdrowe i świeże soki.

Wyciskarki wolnoobrotowe pionowe

W naszym sklepie znajdziesz wyciskarki wolnoobrotowe pionowe takie jak:

  • Hurom H300Ewyciska sok w sposób automatyczny. Wystarczy włożyć składniki do dużej komory wsadowej, włączyć urządzenie i poczekać na efekty. Hurom H300E posiada wbudowany timer, który po 5 minutach bezczynności automatycznie wyłącza urządzenie. Wyposażono go także w automatyczny bieg wsteczny i funkcję zapamiętywania trybu pracy. Co równie ważne, jest niezwykle łatwy nie tylko w użytkowaniu, ale także w czyszczeniu,
  • Hurom H200 – zastosowano w nim technologię Slow Squeezing (SST), która odpowiada za minimalizację utraty składników odżywczych. Dzięki dużemu otworowi wsadowemu (14 cm) przy jego pomocy wyciśniesz sok z całych owoców i warzyw. Hurom H200 to także łatwe w czyszczeniu filtry,
  • Hurom HWS Proprzeznaczony jest do użytku profesjonalnego. Wykorzystywany jest w barach, restauracjach i hotelach. Hurom HWS Pro gwarantuje wiele godzin nieprzerwanej pracy i misę o niezwykle dużej pojemności.

Wyciskarki wolnoobrotowe poziome

Polecana przez nas wyciskarka wolnoobrotowa pozioma to:

  • Hurom Du Chef – przy jego pomocy wyciśniesz owoce, warzywa oraz rośliny zielone. Pozwala także na zmielenie soi, sera, maku, przypraw oraz ziół, a także przygotowanie makaronu, masła orzechowego, mleka organicznego, lodów i sorbetów. Hurom Du Chef wyróżnia pionowy silnik oraz przezroczyste elementy (tuba, otwór wsadowy i pokrywa), dzięki którym można obserwować cały proces wyciskania soku.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Czytaj również:

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.80 / 5.00 1612 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-06-30
Szybka i sprawna
2022-06-20
szybko i sprawnie, super

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel