
Udowodniono, że przypominający swoim wyglądem serce, ulubiony letni owoc większości ludzi ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Te słodko-kwaśne owoce to niesamowita eksplozja smaku oraz wartości odżywczych, dających energie na całe wakacje!
Składniki odżywcze
Fitoskładniki
Różne badania dowiodły, że zróżnicowana grupa
fitoskładników z truskawek współpracuje ze sobą, w celu wspomagania układu krwionośnego poprzez obniżanie ciśnienia i złego cholesterolu.
Elagotaniny
Niektóre polifenole zawarte w truskawkach wspierają regulacje poziomu cukru w krwiobiegu, szczególnie odnosi się to do
elagotanin. Znane z hamowania aktywności alfa-amylazy, enzymu odpowiedzialnego za węglowodanów złożonych na cukry proste. Powoduje to niski poziom cukru we krwi oraz równowagę poziomów energii.
Kwas salicylowy
Kwas salicylowy jest to związek o działaniu przeciwzapalnym o podobnej strukturze do kwasu acetylosalicylowego- głównego składnika Aspiryny. Chociaż właściwie truskawki zawierają znikome ilości tego kwasu, to twierdzi się, że jest on odpowiedzialny za zmniejszanie stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym. Pomaga przy zapaleniach jelita, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy choroba Leśniowskiego - Crohna