Kilka zdrowotnych właściwości truskawek
2019-06-14

Składniki odżywcze
Fitoskładniki
Różne badania dowiodły, że zróżnicowana grupa fitoskładników z truskawek współpracuje ze sobą, w celu wspomagania układu krwionośnego poprzez obniżanie ciśnienia i złego cholesterolu.Elagotaniny
Niektóre polifenole zawarte w truskawkach wspierają regulacje poziomu cukru w krwiobiegu, szczególnie odnosi się to do elagotanin. Znane z hamowania aktywności alfa-amylazy, enzymu odpowiedzialnego za węglowodanów złożonych na cukry proste. Powoduje to niski poziom cukru we krwi oraz równowagę poziomów energii.Kwas salicylowy
Kwas salicylowy jest to związek o działaniu przeciwzapalnym o podobnej strukturze do kwasu acetylosalicylowego- głównego składnika Aspiryny. Chociaż właściwie truskawki zawierają znikome ilości tego kwasu, to twierdzi się, że jest on odpowiedzialny za zmniejszanie stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym. Pomaga przy zapaleniach jelita, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy choroba Leśniowskiego - Crohna
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2019