Orzeźwiająca siła ogórka

2019-06-18
Orzeźwiająca siła ogórka
W walce z upałem nie znajdziemy lepszego sprzymierzeńca od ogórka, który doskonale orzeźwia. Dzięki dużej ilości wody, elektrolitów, ogromowi witamin i minerałów, ogórek dodaje sokom wartości odżywczych, nie niszcząc zarazem walorów smakowych. Jego subtelny smak idealnie współgra z innymi owocami i warzywami, co sprawia, że ten niskokaloryczny produkt jest idealnym składnikiem wielu przepisów na soki z orzeźwiających, letnich produktów.

Składniki odżywcze

Kurkubitacyny

  Świeże ogórki są obfitym źródłem kurkubitacyn - przeciwrakowych fitoskładników, które hamują rozrost komórek rakowych. Badania wykazały także, że lignany, kolejny przeciwnowotworowy fitoskładnik znajdujący się w świeżych ogórkach, redukuje ryzyko związanego z estrogenem raka, takiego jak rak piersi, jajników, prostaty.

Molibden

  Spore ilości molibdenu możemy odnaleźć w soczewicy i innych roślinach strączkowych. Wspomaga on pracę wielu istotnych enzymów, niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu oraz układu nerwowego. Pierwiastek ten ma również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jako jedno z najlepszych źródeł tego składnika nie będący fasolą ogórek zapewni twojemu organizmowi lekkość, samym jednocześnie będąc lekkim.

Krzemionka

  Krzemionka to mikroelement, który wzmacnia i zwiększa elastyczność skóry oraz ciała. Aby promieniować pięknym, letnim blaskiem, pij sok z ogórka, a miąższ wykorzystaj jako chłodzącą maseczkę na twarz.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel