Arbuz jako składnik letniego orzeźwienia

2019-06-07
Arbuz jako składnik letniego orzeźwienia
Chociaż charakterystyczne czerwono zielone półkręgi naprawdę kojarzą się z idealną przekąską na letnie popołudnie, arbuz wydaje się być stworzony do picia, a nie jedzenia. Wysoka zawartość wody oraz pożywność sprawiają, że jest to naturalny, niskokaloryczny sposób na uzupełnienie niedoboru wody w organiźmie w trakcie upalnych miesięcy, zawierający niezbędne aminokwasy i antyoksydanty.

Składniki odżywcze

Cytrulina

Cytrulina to aminokwas, który można znaleźć w arbuzie, a który nasz organizm zamienia w argininę - inny aminokwas, który poprawia przepływ krwi oraz ogólny stan układu krwionośnego. Istnieją również dowody na to, iż arginina zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Wraz z niską zawartością kalorii, cytrulina sprawia, że arbuz jest idealnym składnikiem odchudzających, letnich soków.

Likopen

Likopen, antyoksydant i przeciwzapalny karotenoid, który nadaje barwy takim owocom jak grejpfrut, pomidor i oczywiście naszemu arbuzowi. Oznacza to, że arbuzy z ciemniejszą skórką mają większe stężenie tego składnika odżywczego
Witamina C
Ze względu na dużą zawartość wody i niską kaloryczność, arbuz uważany jest za bogate źródło tego mikroelementu, chociaż szklanka dostarcza jedynie 16% dziennej dawki. Mający jedynie 46 kalorii w szklance, arbuz przekazuje wszelkie zalety Witaminy C bez martwienia sie o wzrost poziomu cukru we krwi, jak inne słodkie źródła.


Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel