Kupuj wygodnie na Raty 0% PayU | Teraz dostępne aż 15 Rat x 0%! | Dowiedz się więcej >>

Wiosenne soki i koktajle - jak je przygotować? Z jakich produktów?

2020-05-08
Wiosenne soki i koktajle - jak je przygotować? Z jakich produktów?

Wiosna to czas, gdy w naturalny sposób większość ludzi zmienia swoje nawyki żywieniowe. Zaczynamy jeść lżejsze posiłki, wprowadzamy do menu więcej warzyw i owoców – także w formie soków i koktajli oraz smoothies. Jak przygotować zdrowy, smaczny i wartościowy sok w domu?

Co przemawia za piciem domowych soków i koktajli?

Wyciskarka do owoców i warzyw to bardzo przydatny produkt w każdej kuchni. Z jej pomocą możemy przygotowywać domowe, pełne witamin i składników mineralnych soki, składające się z dowolnych produktów. Ogranicza nas tylko i wyłącznie wyobraźnia, bowiem jesteśmy w stanie skomponować mieszankę owoców czy warzyw, jakiej nie znajdziemy na żadnej półce sklepowej. Ponadto soki i koktajle wypijane świeżo po zrobieniu charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą. Niestety brak pomysłów na przepisy na soki z wyciskarki często staje się argumentem przeciwko korzystaniu z tego sprzętu. Niepotrzebnie!

Przepisy na soki z wyciskarki – z czego powinien składać się smaczny i zdrowy sok?

Najlepsze domowe soki i koktajle to te łączące ze sobą różnorodne produkty – zarówno owoce, jak i warzywa, kwaśne i bardzo słodkie. Im więcej aromatów, które pozornie do siebie nie pasują, tym lepiej wbrew pozorom mogą się one dopełniać. Podstawą smacznego koktajlu powinien być bardzo słodki element – najlepiej owoc taki, jak mango, winogrona, banan czy też jabłka, gruszki. Do niego warto dodać słodkie warzywo, na przykład marchewkę czy dynię albo buraka. Następnie potrzebujemy kwaskowatego elementu, który przełamie słodycz koktajlu. Doskonale do tego nadają się cytrusy albo owoce jagodowe, jak borówki, jagody, truskawki, maliny. Także kiwi i agrest świetnie się tu sprawdzą. Koktajl to także bomba witaminowa, a żeby jej siła była naprawdę „rażąca” – dodajmy jeszcze zielonoliściaste warzywa. Szpinak, jarmuż, roszponka czy rukola to doskonałe źródła kwasu foliowego, żelaza roślinnego, a także przeciwutleniaczy. Ich regularne spożycie to jedna z zasad tak zwanej diety MIND, redukującej ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Podsumowując, idealne przepisy na soki z wyciskarki łączą w sobie różne smaki i konsystencje produktów. Nie obawiaj się skomponowania domowego soku z pozornie niepasujących produktów, ponieważ ich smak może ulec diametralnej zmianie. Może się nawet okazać, że nielubiane przez Ciebie warzywo czy owoc zyskają jako składnik domowego soku i zaczną częściej pojawiać się w Twoim menu. Eksperymentuj, inspiruj się, próbuj!

Sprawdź ofertę bestsellerów:

Czytaj również:

Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
pixel