Wyciskarka do soków na zimno – na czym polega jej działanie?

2020-05-10



Wyciskanie soków na zimno to jeden z najlepszych sposobów, by zachować ogrom wartości owoców i warzyw podczas ich przetwarzania. Na czym polega ta metoda i dlaczego to właśnie ją najbardziej polecają specjaliści – dietetycy i żywieniowcy?

Wyciskarka czy sokowirówka

Warto spożywać co najmniej jedną szklankę świeżego soku dziennie. Owoce i warzywa przygotowane w ten sposób są źródłem łatwo przyswajalnej energii, a także błonnika, witamin, składników mineralnych, enzymów i innych związków o działaniu bioaktywnym. Do wyboru na rynku mamy wiele różnego rodzaju urządzeń do przyrządzania soków samodzielnie w domu. Wszystkie mają ten podobny cel działania, ale okazuje się, że wyciskanie soków na zimno, a więc korzystanie ze sprzętu takiego, jak wyciskarka wolnoobrotowa wypada w tej kwestii najkorzystniej.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?

W przeciwieństwie do sokowirówki, wyciskarki są pozbawione ostrzy rozrywających tkanki owoców i warzyw i mielących, ścierających je. Jak sama nazwa wskazuje, wyciskarka oddziałuje na produkty poprzez ich miażdżenie. Nie są one w niej rozdrabniane, struktury komórkowe nie są niszczone. Miażdżenie składników na soki następuje poprzez bardzo powolne ruchy (od 70 do 120 obrotów na minutę) tak zwanego wałka ślimakowego w wyciskarce wolnoobrotowej. Warto dodać, że w przeciwieństwie do wyciskarki, sokowirówka pracuje w tempie nawet kilku tysięcy obrotów na minutę. Powoduje to nagrzewanie soku, przez co jest on bardziej narażony na utratę wartości odżywczych, a do tego szybko się on rozwarstwia.

Wróćmy jednak do wyciskarki wolnoobrotowej. Obracający się w urządzeniu wałek wyciska owoce i warzywa, a uzyskany sok jest przeciskany przez sitka. Co ważne, te sitka w wyciskarce wolnoobrotowej mają na tyle dużą średnicę, że uzyskany sok jak wspomniano – zawiera cząsteczki owoców i warzyw, nie jest pozbawiony błonnika. Niech to jednak nikogo nie zmyli - taki sok jest mimo to niesamowicie klarowny, a to dzięki najnowszym technologiom (w marce HUROM zastosowano ją na przykład w modelach HUROM HAI, HUROM HSZ). Do nowoczesnych rozwiązań stosowanych w wyciskarkach wolnoobrotowych należy dołączyć także innowacyjne filtry, które zapewniają, że otrzymamy pyszny i jednorodny sok. Jednocześnie to właśnie te elementy wyciskarek wolnoobrotowych najnowszej generacji sprawiają, że praca tych urządzeń pozwala zaoszczędzić nam dużo czasu na przygotowywaniu soku. Filtr siatkowy w urządzeniach HUROM to istna rewolucja, jeśli chodzi o kwestię czyszczenia sprzętu po użyciu - wystarczy go jedynie opłukać po użyciu wyciskarki.

Czy wyciskanie soków na zimno zatrzymuje w nich wartości odżywcze?

Wyciskarka wolnoobrotowa to idealny sposób na wyciskanie soków na zimno, a dlaczego? Ponieważ dzięki powolnym obrotom wałka ślimakowego, w urządzeniu nie wzrasta znacznie temperatura związana z pracą silnika, jak ma to miejsce w sokowirówkach. W konsekwencji sok wyciskany w ten sposób nie jest nagrzewany, a to wpływa na utrzymanie jego wysokich wartości odżywczych. Bowiem na przykład obecne w owocach i warzywach enzymy oraz większość witamin są bardzo wrażliwe na utlenianie, a także na działanie promieni słonecznych i temperatury. Eliminując podwyższoną temperaturę w urządzeniu, a także wypijając sok na świeżo po wyciśnięciu, możesz mieć pewność, że ma on bardzo wysoką jakość.

Warto dodać, że wyciskarki wolnoobrotowe nadają się nie tylko do przygotowywania soków. Za ich pomocą można zrobić na przykład przeciery, dania dla niemowląt i małych dzieci, a także musy, desery, lody i sorbety, i wiele innych.

Na koniec trzeba podkreślić, że wyciskarka to produkt bardzo wygodny nie tylko w użyciu, ale i podczas mycia. Wiele modeli jest wyposażonych w funkcję automatycznego oczyszczania i mycia, co znacznie ułatwia korzystanie ze sprzętu.

Podsumowując, wyciskarka do soków na zimno cechuje się powolną pracą wałka umieszczonego w sprzęcie. Słowo-klucz to właśnie „powolne” działanie urządzenia, które sprawia, że otrzymany sok ma więcej wartości odżywczych, niż ten z sokowirówki. Nie ulega on przegrzaniu, ani też nie jest mechanicznie napowietrzany, a my możemy cieszyć się świeżym, domowym i zdrowym produktem, którego nie znaleźlibyśmy na sklepowych półkach.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel