Wyjątkowo niskokaloryczny, lecz bogaty w substancje odżywcze sok postawi Cię na nogi.
2017-10-24

Ogórek - obecne w ogórku krzem i siarka pobudzają nerki i przyspieszają wydalanie kwasu moczowego, a wysoka zawartość wody sprawia, że pomaga on również w wypłukiwaniu zgromadzonego tłuszczu.
Seler - Sok ze świeżego selera charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością, a dodatkowo stymuluje przysadką mózgową odpowiedzialną w organizmie za gospodarkę energetyczną. Jest również bogaty w selen- pierwiastek śladowy pobudzający tarczycę , która następnie wspiera nasz metabolizm.
Dynia - Naukowcy przeprowadzili badanie, które wykazało, że spożywanie dyni wpływa na ograniczenie apetytu. U uczestników testów zauważono też mniejsze wchłanianie tłuszczu i kalorii z przyjmowanych pokarmów .
Koper włoski - Polecany przez wielu dietetyków hamuje apetyt i wywołuje uczucie sytości .
Przepis :

Wskazówki dotyczące przygotowania :
- Wybieraj twarde, intensywnie zielone ogórki bez miękkich miejsc. Unikaj tych wybrzuszonych na środku, gdyż mogą okazać się baz smaku .
- Użyj chrupiącego selera, który łatwo przełamać
- Białe lub jasnozielone bulwy wysokiej jakości kopru włoskiego powinny być twarde. Unikaj kopru, którego bulwy są rozszczepione, obite
lub maja plamy. Zapach świeżego kopru włoskiego przypomina woń lukrecji.
- Sok możesz wyciskać ze wszystkich części kopru: bulwy, łodyg i natki
Składniki odżywcze :
Witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C,
beta-karoten, kwas foliowy; wapń
chrom, kobalt, żelazo, magnez.
mangan, fosfor, potas, selen,
krzem, sód, siarka, cynk; tryptofan.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2017