Kupuj wygodnie na Raty 0% PayU | Teraz dostępne aż 15 Rat x 0%! | Dowiedz się więcej >>

Jak pasteryzować sok z wyciskarki? Doradzamy

2022-10-14
Jak pasteryzować sok z wyciskarki? Doradzamy

Uwielbiasz sok z sezonowych owoców i warzyw? Pij go przez cały rok! Wystarczy, że nauczysz się, jak pasteryzować sok z wyciskarki, a będziesz cieszyć się wyjątkowym smakiem owoców i warzyw w każdej porze roku! Pasteryzacja soków z wyciskarki jest prostsza, niż myślisz!

Jak przechowywać soki z wyciskarki?

Wiele osób zastanawia się, ile może stać sok z wyciskarki. Odpowiedź na to pytanie, zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest niewątpliwie rodzaj użytego sprzętu. By sok był długo świeży, należy przygotować go w wyciskarce wolnoobrotowej. To urządzenie, które powoli miażdży, a nie tnie składniki, dzięki czemu nie dochodzi do natlenienia ani nagrzania napoju. To zaś w znaczącym stopniu wpływa na ilość składników odżywczych oraz to, jak długo można przechowywać sok z wyciskarki. Napój jest świeży nawet do 72 godzin od jego przygotowania.

Jak przechowywać sok z wyciskarki wolnoobrotowej? Jego świeżość zależy od tego czy znajduje się w lodówce, od jakości owoców i warzyw oraz naczynia, w którym jest trzymany. Jednak nawet wtedy, gdy spełnimy wszystkie warunki przedłużające świeżość napoju, nie może on stać bardzo długo. Jak przedłużyć ten czas? W takim przypadku przydatna będzie pasteryzacja soków. Polega ona na ogrzewaniu owoców i warzyw w temperaturze nieprzekraczającej 100 ᴼC (najczęściej 65–85 ᴼC). To proces,który zwiększa okres przydatności do spożycia, a jednocześnie niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Czy soki trzeba pasteryzować? Oczywiście, że nie, ale jest to niezwykle praktyczne. Dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się smakiem letnich owoców także zimą.

Czego potrzebujesz do pasteryzacji soku z wyciskarki?

Wiesz już, czy można pasteryzować sok z wyciskarki. Jak jednak to zrobić? Na początku musisz przygotować kilka niezbędnych elementów, takich jak:

Większość z nich z pewnością posiadasz w domu. Jeśli nie, znajdziesz je bez problemu w markecie czy sklepie internetowym.

Jak pasteryzować sok z wyciskarki?

Pasteryzacja soku nie jest skomplikowana. Wystarczy kilka prostych kroków, by przygotować pyszny napój, który może być przechowywany naprawdę długo. Jak pasteryzować soki?

  1. Zacznij od wyciśnięcia soku. Jeśli planujesz przygotować dużą ilość napoju, pamiętaj, by nie przegrzewać urządzenia i w razie konieczności robić przerwy.
  2. Przelej sok do przygotowanych szklanych butelek lub słoików. Ważne by były one wcześniej wyparzone.
  3. Ustaw naczynia na dnie garnka.
  4. Wlej wodę do garnka, w taki takiej ilości, by przykrywała ¾ wysokości słoiczków.
  5. Zagotuj wodę w garnku, a następnie zmniejsz ogień.
  6. Pozostaw soki na ogniu przez około 20 minut.
  7. Po upływie 20 minut wyjmij naczynia z sokiem na ręcznik i przykryj je np. kocem.
  8. Gdy ostygną, soki należy przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu np. w piwnicy.

Podsumowanie

W naszym krótkim artykule wyjaśniliśmy, jak długo może stać sok z wyciskarki oraz zaprezentowaliśmy, jak wygląda pasteryzowanie soku z wyciskarki. Choć jest to proces czasochłonny, warto go przeprowadzać, by cieszyć się smacznymi napojami także w zimie. Nie czekaj dłużej i już dziś przygotuj zdrowy sok! Pamiętaj, że możesz wypić go od razu lub zapasteryzować i wypić go później.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
pixel