Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić sok z aronii?

2021-08-10
Jak zrobić sok z aronii?

Aronia to owoc, który wyróżnia się bardzo wysoką zawartością antyoksydantów – składników, które chronią Twój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wyciskarka wolnoobrotowa pomoże Ci wycisnąć z aronii to, co najlepsze i przygotować pyszny sok aroniowy!

Dlaczego aronia zyskała tytuł „polskiego superfoods”?

Aronia nazywana jest „polskim superfoods”, ponieważ zawiera liczne składniki o korzystnym wpływie na zdrowie. Sam owoc ma dość charakterystyczny smak, dlatego mało kto zjada go prosto z krzaka. Zdecydowanie lepiej sprawdza się w postaci soku z aronii, a także w połączeniu z innymi owocami.

To, co wyróżnia aronię to z pewnością wysoka zawartość antyoksydantów – głównie epikatechin, które stanowią ponad 60% polifenoli znajdujących się w tych owocach. Z kolei za ich charakterystyczne zabarwienie odpowiadają inne związki o właściwościach antyoksydacyjnych – antocyjany.

Obecność wspomnianych składników sprawia, że spożywanie aronii wiąże się z licznymi korzyściami m.in.:

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, nowotwory;
  • pomaga złagodzić stan zapalny w organizmie;
  • zmniejsza toksyczność oraz kumulację kadmu w nerkach i wątrobie chroniąc je przed uszkodzeniem;
  • obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego” cholesterolu);
  • zmniejsza częstotliwość występowania infekcji dróg moczowych;
  • opóźnia procesy starzenia;
  • wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych;
  • poprawia funkcjonowanie narządu wzroku.

Aronia to jeden z owoców o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych. Pod tym kątem przewyższa m.in. czarne porzeczki, jeżyny, maliny, żurawinę, czerwone winogrona, a także agrest. To mocny argument przemawiający za tym, że warto włączyć aronię do naszego jadłospisu.

Antyoksydanty to nie jedyne związki o właściwościach prozdrowotnych, które znajdziesz w owocach aronii. Warto zwrócić uwagę również na obecność wapnia, potasu, a także magnezu – pierwiastków, które zapewniają sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni, kości oraz gospodarki wodno-elektrolitowej.

Jak zrobić sok z aronii – praktyczne wskazówki

Charakterystyczny, cierpki smak aronii sprawia, że rzadko spożywana jest w formie surowej. Dlatego jednym ze sposobów na jej włączenie do jadłospisu jest sok z aronii. Świeże owoce można zbierać tylko od połowy sierpnia do września dlatego sok, jest dobrym rozwiązaniem, jeśli chcesz cieszyć się cennymi właściwościami aronii przez cały rok!

Jak zrobić sok z aronii? Pomoże Ci w tym wyciskarka do soku. Na rynku dostępne są również sokowirówki, jednak warto pamiętać, że sok z wyciskarki wolnoobrotowej zawiera więcej witamin, polifenoli i składników mineralnych, a przy tym dłużej zachowuje świeżość.

Sok z aronii bez gotowania – większa ilość witaminy C

Tego typu sok ma ważną zaletę – zawiera więcej witaminy C, która chroni Twój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacnia odporność, bierze udział w produkcji kolagenu, a także zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego (jest to bardzo ważna informacja, jeśli stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską). Z czego wynika wyższa zawartość tego cennego składnika? Witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego w soku przygotowanym z gotowanych owoców jest jej znacznie mniej. Na szczęście wolnoobrotowa wyciskarka do soku (np. wyciskarka Hurom H200) umożliwia przygotowanie soku z surowych owoców, który jest od razu gotowy do spożycia.

Sok z aronii, który nadaje się do długiego przechowywania

Sok zrobiony z surowych owoców jest bogatszy w witaminę C, ale posiada również zasadniczą wadę – nie może być przechowywany zbyt długo. Dlatego jeśli chcesz korzystać z cennych właściwości aronii przez cały rok lepszym pomysłem, jest zrobienie soku z gotowanych owoców. Tak jak w przypadku soku z surowych owoców, możesz przygotować go za pomocą wyciskarki Hurom H200.

Do przygotowania zapasów na zimę będziesz potrzebował aronii oraz cukru. Sok, który nadaje się do długiego przechowywania, przygotujesz w kilku prostych krokach.

  1. Umyj i przebierz owoce, a następnie przełóż je do garnka i zasyp cukrem. Na każdy kilogram owoców użyj pół kilograma cukru.
  2. Gotuj owoce (cały czas je mieszając) do momentu aż puszczą sok, a cukier się rozpuści (około 15 minut).
  3. Zlej powstały sok, a owoce przepuść przez wyciskarkę.
  4. Połącz sok, który powstał podczas gotowania oraz ten z wyciskarki i ponownie zagotuj.
  5. Gorący sok przelej do butelek lub słoików.

Jak pozbyć się cierpkiego smaku?

Jeśli nie należysz do zwolenników cierpkiego smaku aronii, możesz połączyć ją z innymi owocami i przygotować sok wieloowocowy, który będzie mniej cierpki. Ponadto dodatek innych owoców sprawi, że sok będzie źródłem większej ilości cennych składników (m.in. witaminy C, karotenoidów, polifenoli, składników mineralnych). Aronia dobrze komponuje się np. z sokiem z cytryny, jabłkami, malinami, a także wiśniami.

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 618 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-09-24
Wszystko w jak najlepszym porządku, obsługa miła, towar zgodny z zamówieniem.
2020-10-01
Wyciskarka warta swojej ceny, sok pyszny bardzo łatwa w użyciu i myciu. Polecam

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel