Jak zrobić sok z kapusty
Sok z kiszonej lub świeżej kapusty cieszy się dużą popularnością. Możesz wykonać go nawet wtedy, kiedy nie masz wyciskarki. Co więcej, przygotowanie soku z kapusty nie zawiera dużo czasu a możesz zdecydowanie usprawnić pracę całego układu pokarmowego. Dodatkowo sok świetnie smakuje, a liczne przepisy pozwalają na wybór tego najbardziej odpowiedniego dla nas.
Zalety świeżej kapusty
Co sprawia, że tak dobre jest jedzenie kapusty? Właściwości tego warzywa pozytywnie oddziałują na cały nasz organizm. Jeżeli chcesz wzmocnić pracę całego układu pokarmowego to będzie to doskonały wybór. Wśród zalet surowej kapusty nie można pominąć licznych witamin, a zwłaszcza witaminy C.
Jeżeli stawiasz na zdrowie nie musisz jednak jeść tylko surowej kapusty. Dobrym wyborem jest także sok z kapusty, który zrobić nawet bez wyciskarki. Usprawnisz dzięki temu pracę nie tylko przewodu pokarmowego, ale również wątroby czy jelit. Sok z kapusty mogą pić nawet osoby chore na raka.
Jak zrobić sok z surowej kapusty
Dlaczego sok z białej kapusty jest tak korzystny dla organizmu? Zawiera nie tylko liczne witaminy, ale także jest świetnym dodatkiem do potraw. Jego dobroczynne właściwości dla organizmu są liczne, a żeby je osiągnąć wystarczy pić sok raz lub dwa razy dziennie. Najnowsze badania pokazują, że sok z kapusty poprawia pracę żołądka i całego organizmu. Dzięki zawartości licznych witamin ma on właściwości, które kompleksowo dbają o zdrowie.
Co potrzebujesz do zrobienia soku z kapusty? Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, aby w szybki sposób zadbać o zdrowie. Strony internetowe są pełne licznych przepisów. Najważniejsze to wybrać taki, który ma najlepszy smak. My proponujemy prosty sok z kapusty, który nie zawiera siarki. Stawiając na proste artykułu potrzebujesz:
- pół kilo kapusty - najlepiej twardej o zwartej postaci;
- pół litra wody.
Jeżeli chcesz poprawić smak dodaj także porcję soli. Następnie świeżo pokrojoną kapustę umieść w kielichu blendera. Pamiętaj, że na pół kilo surowej kapusty przypadają dwie szklanki wody. Całość zmiksuj tak, aby były jeszcze widoczne niewielkie kawałki kapusty.
Chcesz mieć świeży sok? W takim razie nie używaj słoika. Gotowy sok od razu przecedź przez sitko, Dzięki temu masz gotowy sok, który możesz pić po przyrządzeniu.
Jeśli również Tobie odpowiada on najbardziej dodaj komentarz pod artykułem.
Sok z kiszonej kapusty - właściwości dla zdrowia i przepis
Chcesz wiedzieć jak należy zrobić kapustę, aby cieszyć się sokiem nie tylko po jego przygotowaniu? Sok z kiszonej kapusty możesz pić nie tylko na surowo. Wystarczy słoik, aby ulubionym sokiem cieszyć się częściej i pić go zawsze wtedy, kiedy mamy na to ochotę. W tym celu pamiętaj jednak o dokładnym wyparzeniu słoika.
Świeży sok z kapusty włóż do słoika. Jeśli lubisz słony smak dodaj 1-2 łyżeczki soli. Produkt przechowuj w temperaturze pokojowej. Zakręć słoik i cierpliwie czekaj aż zrobi się sok z kiszonej kapusty. Minimalny czas oczekiwania to 72 godziny.
Sok z kapusty z wyciskarki wolnoobrotowej
Sok z kapusty możemy zrobić także w szybki i prosty sposób przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Dobór składników w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Niektórym wystarczy sama kapusta, inni nie przepadają za jej naturalnym smakiem. Jakie owoce lub warzywa można dodać, aby jej smak był lepszy? Najbardziej popularna jest marchew, jabłko oraz cytrusy.
Zanim przystąpimy do zrobienia soku z kapusty przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej, dobrze jest zdecydować o rodzaju kapusty. Popularna jest bowiem zarówno czerwna jak i biała, jednak ich właściwości są różne. Sok z białej kapusty ma najwięcej witaminy U. Z kolei z czerwonej jest najlepszym przeciwutleniaczem.
Poniżej zamieszczamy przykładowy przepis na sok z czerwonej kapusty. Do jej wykonania potrzeba:
- 1/2 małej główki kapusty czerwonej lub ćwiartka średniej główki
- 1/2 ananasa
- 1 mała limonka z odrobiną skórki (dla dodania aromatu)
- opcjonalnie gałązka świeżych ziół jak bazylia czy kolendra, dla dodania aromatu.
Samo wykonanie soku jest proste, wystarczy pokroić warzywa i owoce na części, które zmieszczą się w wylocie wyciskarki. Następnie należy wkładać naprzemiennie poszczególne składniki, aby móc cieszyć się świeżym i zdrowym sokiem.