Przepis na pyszny sok pomidorowy!
Sok pomidorowy zawiera wiele cennych składników m.in. likopen, beta-karoten i witaminę C. Ma przy tym dość charakterystyczny smak, do którego część osób przekonuje się stopniowo. Biorąc pod uwagę jego wysoką wartość odżywczą warto, żebyś włączył go do swojego jadłospisu. Sprawdź, jak zrobić sok pomidorowy, który będzie zarówno pyszny, jak i zdrowy!
Dlaczego warto pić sok pomidorowy?
Sok z pomidorów jest niskokaloryczny, a przy tym zawiera wiele składników o korzystnym wpływie na zdrowie.
Szklanka soku (około 230 g) dostarcza:
- 32 kcal;
- 1,8 g białka;
- 0,5 g tłuszczu;
- 7,6 g węglowodanów;
Oprócz tego jest źródłem witamin, składników mineralnych oraz polifenoli.
Witamina C, K i beta-karoten
W soku pomidorowym znajdziesz przede wszystkim witaminy, takie jak C i K oraz prowitaminę A, czyli beta-karoten.
- Witamina C – wykazuje działanie immunomodulujące, przez co zwiększa odporność na infekcje. Oprócz tego bierze udział w syntezie kolagenu, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na stan skóry. Witamina C odgrywa ważną rolę w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ zwiększa biodostępność żelaza pochodzącego z roślin.
- Witamina K – jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi. Oprócz tego uczestniczy w powstawaniu tkanki kostnej, a także wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
- Beta-karoten (prowitamina A) – podobnie jak witamina C stymuluje układ immunologiczny, przez co zwiększa odporność na infekcje. Beta-karoten należy również do silnych antyoksydantów. Oznacza to, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Likopen – ważny składnik, który chroni przed stresem oksydacyjnym i nowotworami
Bardzo często mówi się o korzyściach, jakie niesie za sobą picie soku pomidorowego w kontekście wysokiej zawartości likopenu. Jest to związek, który tak jak beta-karoten należy do karotenoidów. Ciekawostką jest, że w soku zrobionym z pomidorów jest go więcej niż w warzywach spożywanych w całości.
Likopen ma największy potencjał antyoksydacyjny spośród wszystkich karotenoidów. Oznacza to, że jest najbardziej skuteczny w usuwaniu wolnych rodników. Dzięki temu zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, a tym samym chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów (w tym raka prostaty).
Potas – niezbędny do prawidłowej pracy serca
Sok pomidorowy jest bardzo dobrym źródłem potasu – szklanka zawiera aż 650 mg tego pierwiastka! Biorąc pod uwagę, że wystarczające spożycie (AI) dla osób powyżej 19 lat wynosi 3500 mg, oznacza to, że pokrywa około 18% dziennego zapotrzebowania.
Potas pełni wiele ważnych funkcji w organizmie m.in.:
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym mięśnia sercowego),
- jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej,
- bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych,
- uczestniczy w syntezie białka.
Na jego niedobór w organizmie narażone są szczególnie osoby cierpiące na wymioty, biegunkę, a także intensywnie uprawiające sport. Do znacznej utraty potasu z potem dochodzi również w trakcie upałów. Dlatego są to sytuacje, kiedy warto zwrócić szczególną uwagę na bogate źródła potasu (takie jak, chociażby sok pomidorowy).
Jak zrobić sok pomidorowy, który będzie pyszny i zdrowy?
Sok z pomidorów możesz przygotować zaledwie w kilka minut za pomocą wyciskarki (np. Hurom h200). Jak to zrobić? Wystarczy umyte, obrane i pokrojone warzywa wrzucić do wyciskarki. Nie musisz ograniczać się wyłącznie do pomidorów. Ich smak wzbogacisz poprzez dodatek innych warzyw, a także aromatycznych przypraw.
Sok pomidorowy – przepis
W połączeniu z pomidorami dobrze sprawdza się m.in.:
- seler naciowy – niskokaloryczny (ma 17 kcal w 100 g), a zarazem będący źródłem błonnika pokarmowego, potasu, beta-karotenu;
- czosnek – uznawany za naturalny antybiotyk;
- marchew – będąca jednym z najlepszych źródeł pokarmowych beta-karotenu;
- bazylia – ułatwiająca trawienie;
Za pomocą wyciskarki do soków przygotujesz również pyszny i zdrowy sok warzywno-owocowy. Jeśli chcesz, aby miał on dodatkowo właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, które sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym dodaj do niego imbir. Do przygotowania takiego soku będziesz potrzebował dwóch pomidorów i jabłek oraz kilku plasterków świeżego imbiru.
W tzw. sezonie grypowym doskonale sprawdzi się również sok z dodatkiem czosnku. Ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne jest on uznawany od lat za naturalny antybiotyk. Aby zrobić taki sok, potrzebujesz trzech pomidorów i ogórków i dwóch ząbków czosnku.
Jeśli chcesz wzbogacić smak soku pomidorowego, warto dodać do niego również odpowiednie przyprawy. Pomidory doskonale komponują się np. ze świeżą bazylią, a także ostrą papryką. Możesz dodać do soku również odrobinę soli – pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z jej ilością. Nadmierne spożycie sodu zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego.
Sok pomidorowy ma charakterystyczny i dość intensywny smak, który dla jednych może być wadą, a dla innych zaletą. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, nie zniechęcaj się do niego od razu! Wystarczy, że połączysz pomidory z innymi warzywami, owocami, a także aromatycznymi przyprawami. Wyciskarka Hurom h200 pomoże Ci w zaledwie kilka minut przygotować zdrowy sok w Twoim ulubionym smaku!