Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki?

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki?

Opublikowano
Zaktualizowano

Czerwona porzeczka to owoc pełen cennych dla zdrowia składników. Jest jednym z najlepszych źródeł pokarmowych witaminy C. Niestety sezon na nią trwa bardzo krótko. Czy istnieje jakiś sposób na to, aby była ona obecna w jadłospisie przez cały rok? Tak! Możesz przygotować sok z czerwonej porzeczki i cieszyć się jej smakiem nawet po zakończeniu lata.

Dlaczego w zdrowej diecie nie powinno zabraknąć czerwonej porzeczki?

Czerwona porzeczka ma kwaśny smak, ale warto się do niego przekonać. Jej spożywanie niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Pamiętaj, że zawsze możesz połączyć ją z innymi produktami, aby posiłek miał słodszy smak. Dobrze komponuje się np. z bananem, czy gruszką.

Jest to produkt niskokaloryczny – 100 g dostarcza tylko 46 kcal, a oprócz tego około 1 g białka, 6 g węglowodanów i niewielkie ilości tłuszczu (niecałe 0,2 g). Oznacza to, że bez problemu możesz włączyć czerwoną porzeczkę do diety odchudzającej. Pod warunkiem, że nie będziesz dosładzał jej białym cukrem. Jakie jeszcze cenne składniki znajdziesz w porzeczkach?

Błonnik pokarmowy - pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i usprawnić pracę jelit

Spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy ułatwia walkę z nadmiernymi kilogramami, usprawnia pracę jelit, pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, a także obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Ponadto obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu II, a także nowotworów (w tym raka jelita grubego). W 100 g czerwonych porzeczek znajduje się aż 7,7 g tego cennego składnika.

Witamina C – zmniejsza ryzyko infekcji

Witamina C znana jest głównie ze swoich właściwości immunomodulujących. Wzmacnia działanie układu odpornościowego, a tym samym zwiększa odporność na infekcje. Dlatego sok z czerwonej porzeczki, który obfituje w witaminę C, cieszy się dużym zainteresowaniem w okresie jesienno-zimowym.

Działanie witaminy C nie ogranicza się do wzmacniania odporności. Warto zwrócić uwagę również na to, że jest to związek o silnych właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Tym samym opóźnia proces starzenia, a także zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, neurodegeneracyjnych oraz nowotworów.

Picie soku bogatego w witaminę C ma pozytywny wpływ także na stan Twojej skóry. Jest to składnik, który nie tylko dba o jej młody wygląd, dzięki opóźnianiu procesu starzenia. Witamina C jest również niezbędna do syntezy kolagenu.

Na produkty będące dobrym źródłem tej witaminy powinieneś zwrócić szczególną uwagę, jeśli jesteś narażony na niedobór żelaza (m.in. w wyniku stosowania diety wegetariańskiej, wegańskiej). Witamina C zwiększa biodostępność żelaza niehemowego, czyli pochodzącego m.in. z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i nasion roślin strączkowych.

Biorąc pod uwagę wysoką zawartość witaminy C, z pewnością warto włączyć sok porzeczkowy do diety. Do jego przygotowania możesz użyć wyciskarki do owoców. Najlepiej, jeśli tak przygotowany sok wypijesz od razu – wtedy ma największą ilość witaminy C, która jest wrażliwa na działanie światła, tlenu i wysokiej temperatury. Jeśli jednak chcesz przygotować sok na zimę, musisz poddać go procesowi pasteryzacji. Powoduje on pewne straty cennych składników (wit.C., polifenoli), ale za to możesz przechowywać go znacznie dłużej.

Polifenole – skuteczna ochrona przed wolnymi rodnikami

W porzeczkach, a także soku, który jest z nich zrobiony, znajdują się również polifenole. Są to związki, które podobnie jak witamina C wykazują działanie antyoksydacyjne. Ich obecność we współczesnej diecie jest szczególnie ważna. Wynika to z tego, że zanieczyszczenie powietrza, niezdrowe odżywianie, mała ilość ruchu, a także palenie papierosów sprzyjają powstawaniu wolnych rodników.

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki?

Jeśli chcesz przygotować sok porzeczkowy, masz do wyboru dwie opcje. Pierwsza z nich jest bardziej czasochłonna – umyte owoce musisz gotować kilka minut, a następnie przestudzić, odsączyć na sitku i zlać powstały z nich sok do słoików lub butelek. Druga metoda, która zakłada wykorzystanie do tego celu wyciskarki (np. Hurom h200) jest zdecydowanie prostsza. Wystarczy, że wrzucisz przebrane i dokładnie umyte owoce do wyciskarki. Jeśli chcesz zrobić sok na zimę, musisz przelać go do butelek lub słoików, a następnie poddać procesowi pasteryzacji.

Najlepiej nie dodawać do niego cukru. Choć jego smak będzie kwaśny to lepiej dosłodzić sok miodem, ksylitolem, czy stewią. Dzięki temu wzrośnie jego wartość odżywcza. Smak oraz walory zdrowotne soku możesz zwiększyć również poprzez dodatek innych produktów np. jabłek, mięty, czy cytryny.

Sok porzeczkowy to dobry pomysł na to, aby cieszyć się smakiem i właściwościami prozdrowotnymi owoców również po zakończeniu lata. Najlepiej, jeśli przygotujesz go samodzielnie w domu. Masz wtedy pewność co do jego wysokiej jakości. Nie jest to wcale czasochłonne zajęcie – z pomocą wyciskarki zrobisz go zaledwie w kilkanaście minut.

Opublikowano
Zaktualizowano
Pokaż więcej wpisów z Październik 2021
pixel