Jak zrobić domowy sok z malin?
Maliny należą do jednych z ulubionych owoców Polaków. Tym większa szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko. Na szczęście są pewne sposoby na to, żeby cieszyć się ich smakiem i właściwościami prozdrowotnymi przez cały rok! Jednym z nich jest przygotowanie domowego soku z malin. Sprawdź, jak go zrobić!
Jakie cenne składniki znajdziesz w malinach?
Maliny wyróżniają się wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że w niewielkiej objętości zawierają duże ilości składników odżywczych. Nie musisz się przy tym obawiać, że ich jedzenie zaburzy Twoją dietę odchudzającą. Szklanka malin (około 120 g) dostarcza tylko 52 kcal, a przy tym wielu składników o działaniu prozdrowotnym!
Witamina C
W 100 g malin znajduje się około 30 mg witaminy C. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto jest silnym antyoksydantem, przez co chroni Twój organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym. Spożywanie owoców bogatych w witaminę C ma również pozytywny wpływ na stan skóry, ponieważ jest ona niezbędna do syntezy kolagenu.
Składniki mineralne
Sok z malin będzie cennym uzupełnieniem Twojej diety również ze względu na to, że jest źródłem składników mineralnych.
- Wapń – jest niezbędny do prawidłowej budowy kości, a także sprawnego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.
- Żelazo – bierze udział m.in. w syntezie DNA, neuroprzekaźników i wybranych hormonów. Niedobór prowadzi do anemii, której jednym z objawów jest nadmierne zmęczenie i senność.
- Potas – odpowiada za właściwe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej oraz mięśni.
Fitaminy
Maliny są również źródłem fitamin, czyli związków wykazujących podobne właściwości co witaminy. Ich źródłem są wyłącznie rośliny, a organizm ludzki nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Są one bardzo ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, ponieważ wykazują właściwości antyoksydacyjne.
Błonnik pokarmowy
Spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Ponadto ma on korzystny wpływ na mikroflorę jelit, gospodarkę węglowodanową i profil lipidowy. Szklanka malin dostarcza aż 8 g tego cennego składnika!
Właściwości prozdrowotne domowego soku z malin
Ze względu na obecność wielu cennych składników, picie soku z malin może zmniejszyć ryzyko wielu chorób.
- Nowotwory – wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że maliny to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych. Dlatego ich spożywanie może obniżać ryzyko m.in. raka piersi, żołądka i jelita grubego.
- Cukrzyca – maliny to owoce o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu możesz włączyć je do diety, nawet jeśli cierpisz na insulinooporność lub cukrzycę (pamiętaj jednak, że sok z malin nie może być dosładzany cukrem). Co więcej, obecny w nich błonnik pokarmowy i garbniki sprzyjają lepszej kontroli stężenia glukozy we krwi.
- Choroby układu krążenia – związki, jakie znajdują się w malinach, mają korzystny wpływ na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych. Ponadto błonnik pokarmowy obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu). To wszystko sprawia, że spożywanie malin może obniżać ryzyko chorób układu krążenia.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz antyoksydantów, spożywanie malin i soku z nich zrobionego wzmacnia Twoją odporność. Dlatego wskazane jest dodawanie soku malinowego do rozgrzewających herbat w okresie jesienno-zimowym.
Jak przygotować sok z malin?
Sezon na maliny trwa krótko. Dlatego, warto zastanowić się co zrobić, aby cieszyć się ich smakiem i właściwościami prozdrowotnymi trochę dłużej. W tym celu możesz przygotować sok z malin za pomocą wyciskarki do soku (np. wolnoobrotowej wyciskarki Hurom H200).
Jak zrobić sok z malin? Jego samodzielne przygotowanie zajmie Ci zaledwie 30 minut! Potrzebujesz do tego świeżych owoców oraz cukru. Do uzyskania 2 l soku potrzebne Ci będzie około 2,5 kg malin oraz 800 g cukru.
Przygotowanie soku z malin za pomocą wyciskarki do soku jest niezwykle proste. Wystarczy dokładnie umyć owoce, a następnie wrzucić je do wyciskarki. Odrzuci ona wszystkie pestki z owoców, które bez jej pomocy przeciera się przez sito. Następnie wyciśnięty sok należy wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Gorący sok wlewa się do butelek, które muszą być szczelnie zamknięte i przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. Wysoka temperatura, a także światło mogą powodować znaczne straty witaminy C – jednego z najcenniejszych składników soku malinowego.
Pewnie zwróciłeś uwagę na to, że w podanym przepisie pojawia się cukier. A co, jeśli nie chcesz go dodawać? Jak zrobić sok z malin bez cukru, który będzie wskazany również w przypadku cukrzycy i insulinooporności? Zasady są takie same – w jego szybkim przygotowaniu pomoże Ci wyciskarka np. Hurom H200. Możesz po prostu zrezygnować z dosładzania soku. Pozostaje jednak pytanie, czy taki smak przypadnie Ci do gustu? Drugą opcją jest dosłodzenie go za pomocą zamienników cukru (np. ksylitolu).