Lody i sorbety z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej! Sprawdź przepisy!

Lody i sorbety z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej! Sprawdź przepisy!

Opublikowano
Zaktualizowano
Sorbet owocowy jest odpowiednim deserem dla osób stosujących dietę odchudzającą lub regenerującą, ponieważ można go przygotować z owoców i jagód bez cukru. Zwolennicy naturalnego odżywiania mogą się więc cieszyć naturalnym smakiem produktów. Sorbet można sporadycznie włączać do diety bez obawy o przyrost masy ciała!

Aby przygotować sorbet, potrzebna będzie wyciskarka do soków ze specjalną przystawką do lodów. Owoce i jagody nie muszą być wcześniej rozmrożone: po prostu można je wyjąć z zamrażarki, włożyć do wyciskarki i po kilku minutach główny składnik gotowy. Technologia tłoczenia na zimno, w którą wyposażone zostały nowoczesne wyciskarki wolnoobrotowe pozwala uzyskać maksymalną ilość soku przy minimalnych stratach. Z pomocą tego sprzętu można łatwo przygotować soki, sorbety, lody, i dżemy.

Smaczne i zdrowe sorbety i lody – jaką wyciskarkę do soków wybrać?

Proces wyciskania w konwencjonalnych odśrodkowych wyciskarkach do soków jest po prostu mało skuteczny. Urządzenia tego typu najpierw kruszą produkt za pomocą tarki znajdującej się na dnie filtra, a następnie oddzielają sok od powstałej zawiesiny jak wirówka, aby nie było mowy o żadnej ekstrakcji. Wszystko to dzieje się przy bardzo dużych prędkościach, co nieuchronnie niesie ze sobą ogrzewanie produktu. Taka wyciskarka, bądź też sokowirówka nie do końca nadaje się do przygotowania sorbetów i lodów. Ponadto sok w wyciskarkach do soków odśrodkowych można przygotować tylko z dobrze obranych owoców i warzyw (konieczne jest usunięcie nasion, skórki), a to zajmuje dużo czasu. Jedyną dobrą alternatywą są wyciskarki wolnoobrotowe.

Dlaczego wyciskarka wolnoobrotowa jest tak przydatna do przygotowania sorbetów i lodów?

Wyjątkowy jest fakt, że to wyciskarka wolnoobrotowa jest w stanie wyciskać soki prawie ze wszystkiego:

- Z owoców (jabłka, pomarańcze, ananasy, banany, awokado),
- Z warzyw (zarówno twarde: marchew, buraki, kapusta, ziemniaki, słodkie ziemniaki, topinambur i miękkie: ogórki, słodka papryka, cebula, czosnek),
- Z jagód (truskawki, maliny, granaty z nasionami, winogrona z nasionami i bez, porzeczkami, agrestem, jagodami)

Dlaczego tak doskonale sobie radzi? Aby usprawnić proces wirowania, w wyciskarkach wolnoobrotowych znajduje się wałek ślimakowy, który, podobnie jak prasa, przepycha wyciśnięty produkt przez wybrane sito do soków klarownych i gęstych, w wyniku, czego sok jest oddzielany od pulpy. Niska prędkość obrotowa ślimaka, eliminuje tworzenie się piany i rozwarstwianie, uzyskując najwyższej jakości sok, który nie utlenia się i nie traci cennych enzymów. Sok tak uzyskiwany nazywa się sokiem tłoczonym na zimno,a więc nie nagrzewa się podczas wyciskania.

Wyciskarki wolnoobrotowe to właśnie nie tylko soki, ale także desery dietetyczne. Jedną z najłatwiejszych opcji jest pokrojenie ulubionych owoców na plasterki, zamrożenie, przepuszczenie przez wyciskarkę z odpowiednią dyszą i w razie potrzeby delikatne słodzenie miodem. Chwila i naturalne lody dla dorosłych i dzieci są gotowe. Lody i sorbety możemy w wyciskarkach wolnoobrotowych Hurom wykonać na dwa sposoby w zależności od modelu i jego funkcjonalności.

W każdym modelu wyposażonym w sito do soków gęstych możemy wycisnąć gęsty mus z ulubionych składników i zamrozić go w specjalnych foremkach uzyskując sorbety lub lody po dodaniu śmietanki lub jogurtu.

Druga możliwość, którą dają nam niektóre sprzęty HUROM (Hurom H100S, Hurom HZS Alpha Plus) to przystawka do lodów znajdująca się na wyposażeniu wyciskarki. Gdy posiadamy takie akcesorium montujemy je w misie, włączamy urządzenie i wrzucamy bezpośrednio do komory wsadowej zmrożone kawałki owoców otrzymując sorbety. Możemy również owoce wrzucać do wyciskarki naprzemiennie z jogurtem, śmietaną czy np, ciasteczkami oreo i w ten sposób otrzymać różne kombinacje smakowe lodów.

Przepisy na sorbety i lody z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej

Sorbet z moreli i bananów: przepis krok po kroku

Jest to jeden z najlepszych letnich deserów, który pozwala cieszyć się fantastycznym smakiem i nie powoduje ciężkości w żołądku. Do jego przygotowania potrzebne będą tylko owoce oraz przykładowo wyciskarka wolnoobrotowa Hurom H200.
  • Składniki: banany - 0,4 kg, morele - 0,3 kg, cukier - 30 g, woda - 150 ml.


Metoda przygotowania:

  • Wlać wodę do rondla, rozpuścić w nim cukier i zagotowaćObrać banany i pokroić je na kawałki
  • Morele przekroić na połowę i usunąć pestki
  • Umieścić owoce w wyciskarce do soków i wycisnąć sok
  • Połączyć powstały syrop cukrowy z naturalnym sokiem
  • Całość zamrozić



Sorbet wiśniowy

Korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej ze specjalną przystawką np. w modelach Hurom HZS ALPHA PLUS, Hurom H-AA ALPHA lub HUROM DU CHEF uda nam się zrobić także doskonały w smaku sorbet wiśniowy. W tak przygotowanej wyciskarce wrzucamy mrożone owoce i jogurt naturalny, wcześniej dokładnie wymieszany z miodem. Najlepiej sprawdzi się wyciskarka wolnoobrotowa, ponieważ nie powoduje rozgrzania owoców. Jeżeli posiadamy wspomnianą przystawkę do lodów, możemy na niej umieścić zmrożone owoce. Gotową masę wystarczy przełożyć do pucharków. 

 

  • Składniki: 200g mrożonych wiśni, 200g mrożonych bananów, 200g jogurtu naturalnego, 2 łyżki miodu, owoce do dekoracji


Naturalne lody ananasowe

  • Świeżo wyciśnięty sok ananasowy - 300 g
  • Jogurt 3,5% - 150 g
  • Mleko skondensowane - 60 g

Sposób przygotowania:

  • Pokrojony na kawałki ananas włożyć do wyciskarki do soków i wycisnąć sok.
  • Wymieszać sok ananasowy z jogurtem i skondensowanym mlekiem.
  • Przełożyć do foremek, aby zmroził się przez  3-4 godziny.


Naturalne lody jabłkowe

  • Świeżo wyciśnięty sok jabłkowy - 300 g
  • Mleko skondensowane - 2 łyżki

Metoda przygotowania:

Pokrojone kawałki jabłek świeże lub mrożone włożyć do wyciskarki, aby uzyskać sok lub schłodzony sorbet. Następnie należy wymieszać skondensowane mleko z sokiem lub ze zmrożonym sorbetem. W przypadku soku wlać mieszaninę do odpowiedniego pojemnika i umieścić w zamrażarce na 3-4 godziny. W przypadku mrożonych owoców po połączeniu składników, można od razu nakładać do pucharków.

Tak zdrowy deser można przygotować samodzielnie dzięki specjalnym wyciskarkom wolnoobrotowym. Ich rola jest ogromna zwłaszcza w przypadku osób ceniących sobie zdrowe żywienie oraz świadomość spożywania wysokojakościowych produktów. Sorbety owocowe podawane mogą być w szklankach, miseczkach lub w specjalnych foremkach. Dzięki temu prezentować się będą doskonale i smakować - jeszcze lepiej!
Opublikowano
Zaktualizowano
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
pixel