Ciesząca się uznaniem Greków i Rzymian ze względu na swoje lecznicze właściwości, boćwina jest warzywem liściastym z chrupiącą łodygą, która wniesie do twojej wiosennej kuchni całą tęczę składników odżywczych. Łodygi mogą być białe, czerwone, żółte lub pomarańczowe, wskazując w ten sposób na różne rodzaje antyoksydacyjnych fitoskładników, które użyczyły im koloru. Dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu i witaminy K boćwina jest świetnym wsparciem kości. Tymczasem zawarte w niej witaminy C, E, A, cynk oraz mangan czynią ją potężnym źródłem antyoksydantów z właściwościami przeciwzapalnymi. Niska kaloryczność w połączeniu z wieloma składnikami odżywczymi sprawiają, że jest idealną wiosenną podstawą, gdy organizm pragnie świeżego, lekkiego i energetyzującego jedzenia.
As the thaw begins, pineapple offers an invigorating taste of the warmer days yet to come. A great source of vitamin c and manganese, it is also a very good source of copper and good vitamin B1, B6, fiber, folic acid and pantothenic acid. Rich in digestion-activating enzymes, pineapple helps you to wake up your body quickly from winter slumber. Enliven your juice with pineapple, dandelion leaves and parsley to create a digestion-boosting tonic.
Chwalony za umiejętność obniżania cholesterolu, grejpfrut stał się podstawą śniadań wielu amerykanów obawiających się chorób serca. Z dużą zawartością witamin A i C, dobrym poziomem miedzi, potasu, biotyny oraz kwasu pantotenowego, grejpfrut robi coś więcej, niż tylko poprawia działanie układu krwionośnego. Znany jest z posiadania właściwości przeciwnowotworowych i wspomaga naprawę DNA. W sezonie od zimy do wczesnej wiosny, ten wyjątkowy cytrus ma pyszny, cierpki smak, który wybudza organizm z hibernacji i przygotowuje go na gwar kwitnącego sezonu.
Szpinak naprawdę jest pokarmem superbohaterów. Wypełniony składnikami odżywczymi, szpinak chroni organizm przed stanami zapalnymi, problemami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego, problemami z układem krwionośnym, kośćmi oraz przed rakiem. Jako warzywo liściaste, które budzi się do życia w rześkie sezony przejściowe – wiosnę i jesień, szpinak to krzepki roślinny sprzymierzeniec dla każdego, kto potrzebuje wzmocnienia po ponurych, zimowych miesiącach.