Zdrowy styl życia jest jednym z czynników gwarantujących dobre samopoczucie i ochronę przed rozwojem groźnych chorób. Duży udział w tym zakresie odgrywa codzienna porcja aktywności fizycznej oraz odpowiednio zbilansowana dieta. W dzisiejszych czasach trudno jednak o zdrową, bogatą w witaminy i minerały żywność, albowiem masowy proces produkcji pozbawia ją cennych składników odżywczych. Zmuszeni do większej staranności w doborze tego, co spożywamy, często wybieramy soki i różnego rodzaju koktajle. To dlatego coraz większym zainteresowaniem zaczynają cieszyć się wolnoobrotowe wyciskarki ślimakowe.
Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki, cytryny czy grejpfruty charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, która szczególnie jest nam pomocna w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje. Warto o tym pamiętać i regularnie włączać je do codziennej diety. Największą bombę witaminową stanowi samodzielnie przyrządzony sok z cytrusów – bez ulepszaczy smaku, konserwantów, barwników i aromatów, jakich wiele w tradycyjnych i rzekomo „zdrowych” sokach z kartonu. Pomocne w ich przygotowywaniu są wyciskarki do cytrusów.
Kiedy już podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu do naszego jadłospisu zdrowych, świeżo wyciskanych soków, przed nami kolejne wyzwanie! Musimy zdecydować jakie urządzenie będzie dla nas najlepsze i sprosta wszystkim naszym wymaganiom. Tradycyjna sokowirówka czy nowoczesna wyciskarka do soków? Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? O tym przeczytacie poniżej!
Szklanka zdrowego, pełnego witamin i składników odżywczych soku to doskonały sposób na zachowanie zdrowia, witalności i dobrego samopoczucia każdego dnia. Skoro już wiesz, że najlepszym wyborem będzie wyciskarka do soków, pora zastanowić się nad wyborem konkretnego modelu, który idealnie spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Pionowa, a może pozioma? Prosta w obsłudze, a może z szeroką gamą dodatkowych funkcji? Jeśli jeszcze się zastanawiasz – ten artykuł pomoże Ci rozwiać wszystkie wątpliwości!
Panuje przekonanie, że powinno się jeść 5 porcji owoców i warzyw dziennie, przy czym 2 porcje to powinny być owoce. Jednak trzeba podkreślić, że – szczególnie, jeśli mowa o osobach zdrowych – ta ilość to konieczne minimum dla organizmu. Zalecenia sugerują, by owoce i warzywa pokrywały połowę tego, ile zjadamy ogółem. Zatem warto jeść ich jeszcze więcej, tym bardziej że są źródłami witamin, składników mineralnych, błonnika oraz składników bioaktywnych, które wspomagają pracę organizmu na najniższym, komórkowym poziomie. Co ciekawe, jedna porcja owoców może być spożywana w formie soków owocowych. Do ich przygotowania najlepiej nada się wyciskarka wolnoobrotowa w domu – starajmy się przygotowywać soki samodzielnie, a nie kupować je w supermarkecie.