Poziome wyciskarki wolnoobrotowe. Co je wyróżnia?
Czym są poziome wyciskarki wolnoobrotowe?
Poziome wyciskarki wolnoobrotowe wyróżniają się unikalną konstrukcją i sposobem działania. W przeciwieństwie do tradycyjnych wyciskarek te nowoczesne maszyny wyciskające działają w poziomie, co wpływa na ich efektywność i skuteczność.
Przejdźmy może od razu do zalet tego typu urządzeń – to powie Ci o nich najwięcej. Tutaj wskazalibyśmy takie cechy jak:
- Niska prędkość obrotowa – poziome wyciskarki wolnoobrotowe działają z niższą prędkością niż wyciskarki tradycyjne. Ten wolniejszy proces ma za zadanie minimalizować ciepło, które może zniszczyć wartości odżywcze soków.
- Skuteczność w wyciskaniu – dzięki powolnemu procesowi wyciskania, wyciskarki wolnoobrotowe potrafią lepiej wydobyć soki z warzyw i owoców, co oznacza większą ilość soku i więcej składników odżywczych w napoju.
- Mniejsza utrata składników odżywczych – ze względu na niską prędkość obrotową i delikatny proces wyciskania, te wyciskarki minimalizują utratę składników odżywczych, enzymów i witamin.
- Wielozadaniowość – wiele modeli poziomych wyciskarek wolnoobrotowych może być używane jako kuchenni pomocnicy to takich zadań jak produkcja mleka orzechowego, sorbetów czy makaronów warzywnych.
- Mniejsze rozmiary – w porównaniu z wyciskarkami tradycyjnymi, poziome wyciskarki wolnoobrotowe są zazwyczaj bardziej kompaktowe i zajmują mniej miejsca na kuchennym blacie.
Dla kogo przeznaczone są poziome wyciskarki wolnoobrotowe?
Cechą wyróżniającą wyciskarkę poziomą jest konieczność używania popychacza. Dzięki niemu możliwe jest przesuwanie składników w stronę wałka ślimakowego – oznacza to nieco dłuższy proces i konieczność kontrolowania wyciskanego soku. Jednak coś za coś, ponieważ dzięki temu wyciskarki poziome:
- Doskonale radzą sobie z roślinami liściastymi jak jarmuż, czy szpinak Mogą być więc wykorzystywane podczas sokoterapii, która ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
- Oferują wiele dodatkowych funkcji, jak robienie sorbetów, makaronu, czy masła orzechowego,
- Mogą być nie tylko jednoślimakowe, ale i dwuślimakowe, co wpływa na ich większą wydajność.
- Produkują klarowny sok, który z pewnością posmakuje każdej osobie.
- Nie zostawiają mokrej pulpy.
- Mogą mieć mniej wytrzymałe wałki ślimakowe (co wpływa na niższą cenę), ponieważ przeciążenie i ich zużycie jest mniejsze.
- są dużo cichsze.
Dla kogo więc sprawdzi się pozioma wyciskarka wolnoobrotowa? Z pewnością przyda się osobom, które chcą wyciskać sok z trudniejszych składników, np. liści. Dzięki wałkowi ślimakowemu ułożonemu w pozycji poziomej urządzenia tego typu doskonale radzą sobie z twardymi owocami i warzywami. Można ich użyć nawet do miażdżenia orzechów i ziaren! Jeśli chcesz mieć dużo pole do manewru w kuchni i jednocześnie masz możliwość poświęcenia nieco większej ilości czasu na wyciskanie, to pozioma wyciskarka wolnoobrotowa zdecydowanie jest propozycją dla Ciebie!