Jak zrobić tofu z pomocą wyciskarki do soków Hurom ?
Tofu wynaleziono ponad dwa tysiące lat temu w Chinach. Bynajmniej nie jest to legenda ani jedna z hipotez szalonych naukowców. Namacalny dowód znajduje się w grobowcu dynastii Han, gdzie na kamiennym muralu upamiętniono proces produkcji tofu. Powiedzenie: potrzeba matką wynalazków, sprawdziło się także i w tym przypadku. Pewien mężczyzna chciał pomóc sędziwym rodzicom, którzy mieli problem z przeżuwaniem nasion soi. Nie mógł patrzeć, jak bardzo się męczą, więc zmielił ziarna, dodał kilka składników i tak powstała papka, czyli pierwowzór tofu. Z biegiem lat stało się ono charakterystycznym składnikiem kuchni azjatyckiej. Nieco później smaczny produkt zadomowił się w także w Europie.
Wiesz co jesz
Najprościej rzecz ujmując tofu to twarożek sojowy, przygotowany na bazie ekstraktu z soi. Powstaje on wyniku ścinania się białek i odsączenia płynów. W zależności od stopnia stężenia masy serka, uzyskuje się różne jego rodzaje. Tofu stanowi doskonałą alternatywę dla produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego, dlatego ceniony jest szczególnie przez wegan. Na tym jednak nie koniec. Niska zawartość tłuszczy i kalorii sprawia, że jest to produkt z upodobaniem włączany w diety odchudzające. W Chinach tofu stosowane jest przy nadciśnieniu, chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Zachodni lekarze również zalecają sojowy serek w profilaktyce wielu chorób przewlekłych oraz przy problemach z podwyższonym cholesterolem. Ponadto tofu korzystnie wpływa na pracę mózgu - dzięki sporej zawartości białka i lecytyny znacznie poprawia sprawność umysłową. Magnez i witamina B pozytywnie oddziałują na system nerwowy. Udowodniono także, że tofu łagodzi nieprzyjemne objawy klimakterium, m.in.: bezsenność, nocne pocenie, rozdrażnienie, uderzenia gorąca. Poza tym, że jest to produkt lekkostrawny o niskiej zawartości tłuszczu, jest także wolny od chemicznych toksyn. To dobra wiadomość dla tych, którzy starannie komponują menu. Włączając tofu do diety, należy uwzględnić swój obszar zamieszkania. Osoby rezydujące w regionach ubogich w stężenie jodu w powietrzu, powinny łączyć wegański twarożek z produktami bogatymi w witaminę C. Według specjalistów soja może nieco ograniczać wydzielanie hormonów tarczycy, zatem aby tego uniknąć należy tofu zestawiać z owocami i warzywami zawierającymi w swym składzie kwas askorbinowy.
Przepis na apetyczne tofu
Do przygotowania tofu w domowym zaciszu można użyć blendera, sitka i gazy, ale to znacznie utrudnia pracę i sprawia, że samodzielne wykonanie serka sojowego wydaje się skomplikowane. Inaczej rzecz się ma w przypadku wyciskarki do soków Hurom. Jest to urządzenie wielofunkcyjne wyposażone w specjalne sitko. Dzięki temu produkcja tofu w kuchni to prawdziwa przyjemność.
Sprawdź ofertę bestsellerów:
- Wyciskarki do cytrusów Hurom
- Blendery
- Części zamienne i eksploatacyjne Hurom
- Hurom DU Chef – Wyciskarki Wolnoobrotowe Poziome
- Hurom HWS PRO - Wyciskarki Wolnoobrotowe do Soków
- Hurom HZS Alpha Plus Wyciskarki Wolnoobrotowe
- Hurom One Stop H-AI Wyciskarki Wolnoobrotowe
- HUROM H200 All in One Wyciskarki Wolnoobrotowe
- Hurom H300E Wyciskarki Wolnoobrotowe
Czytaj również:
- Jaki blender wybrać? Ręczny czy kielichowy? Jaka moc?
- Wyciskarki ślimakowe - jedno czy dwuślimakowe, jakie wybrać?
- Wyciskarka wolnoobrotowa pionowa do soków - Co warto wiedzieć?
- Wyciskarka wolnoobrotowa pozioma do soków - Co warto wiedzieć?
- Blender personalny - co to znaczy?
- Wyciskarki Hurom - który model wybrać?
- Wyciskarka wolnoobrotowa czy blender?