Wyciskane soki – ważny element zdrowej diety

Wyciskane soki – ważny element zdrowej diety

Opublikowano
Zaktualizowano

Kupowane w sklepach soki często są napojami wyprodukowanymi z koncentratu, a podczas zakupów dodatkowo łatwo o pomyłkę i wybranie słodzonego nektaru, bądź napoju (czyli soku z dodatkiem cukru). Zdecydowanie najkorzystniejszym rozwiązaniem z punktu widzenia osoby dbającej o swoje odżywianie jest wybór wyciskanych soków, przygotowywanych samemu w domu. 

Dlaczego soki wyciskane? 

Wyciskane za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej soki warzywne i owocowe doskonale wpływają na zdrowie i urodę. Świeżo po wyciśnięciu stanowią najbogatsze źródło witamin i minerałów, a także enzymów. Tego rodzaju napój dostarcza energii, gwarantując zdrowy, pełnowartościowy posiłek np. w ramach drugiego śniadania. Soki oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii i proces odchudzania, a także wzmacniają układ odpornościowy. 

Soki warzywne 

Doskonale sprawdzają się w ramach podwieczorku, kiedy należy już ograniczyć podaż cukru w diecie. Sok warzywny jest bardzo niskokaloryczny, dzięki czemu poleca się ich spożycie osobom, które pragną zredukować tkankę tłuszczową. Dobierając odpowiednie warzywa można dostarczać dowolne wartości odżywcze: buraki sprawdzą się po treningu jako źródło cukru i wapnia, kapusta za sprawą beta-karotenu i witamin C oraz E chroni przed wolnymi rodnikami, zaś rzepa wzmocni odporność. 

Soki owocowe 

W trakcie pierwszej części dnia wskazane jest przyrządzanie soków owocowych, które zagwarantują szybki dopływ energii, ale i witamin i składników mineralnych. Sok z cytrusów (np. grejpfrut, pomarańcza) bardzo wspomoże metabolizm i usprawni perystaltykę jelit. Jagody, porzeczki i aronia mogą za to stanowić wsparcie w pracy, usprawniając funkcjonowanie mózgu. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby sięgać po tego rodzaju napoje najlepiej we wcześniejszych godzinach dnia oraz o traktowaniu ich jako części składowych całego dania albo przekąski. Ciągłe popijanie soków poskutkować może wzmożoną pracą trzustki i ciągłymi wyrzutami insuliny, a także spożyciem nadmiaru kalorii.

Soki wyciskane w domu lepsze, niż te ze sklepowych półek 

Różnica tkwi oczywiście chociażby w cenie. Świeżo wyciskane soki ze sklepów są zdecydowanie droższe, podczas gdy wyciskarka do soku jest tylko jednorazowym wydatkiem, służącym później przez długie lata. Przygotowując napoje samemu można też uzyskać pełną kontrolę nad ich smakiem oraz składem, zyskując pewność, że w ich składzie nie znajdą się słodziki ale polepszacze smaku. Można tworzyć również dowolne kompozycje z różnych owoców. Odpowiadając sobie na pytanie: sokowirówka czy wyciskarka, warto pamiętać, że lepszy wybór stanowi wyciskarka. Ten drugi rodzaj maszyny poddaje warzywa i owoce lekkiemu podgrzaniu w trakcie przetwarzania, ze względu na prędkość silnika. Tym samym świeże produkty tracą część ze swoich wartości odżywczych.

Sprawdź ofertę bestsellerów:

Czytaj również:

Opublikowano
Zaktualizowano
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
pixel