Skąd brać witaminy zimą ?

Skąd brać witaminy zimą ?

Opublikowano
Zaktualizowano

Odporność budujemy za pomocą jedzenia, dlatego wrzucanie na talerz wszystkiego, co znajdziemy w sklepie nie jest najlepszą strategią. Gdy nadchodzi chłodna pora, szukamy różnych sposobów na wzmocnienie organizmu i dostarczenie sobie cennych witamin oraz minerałów. Dowiedz się, czego nie jeść zimą i które owoce oraz warzywa będą dla ciebie najlepsze.


Dziś powiemy o tym:


- dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe,
- jakie warzywa i owoce są najlepsze zimą,
- jakie są wartości roślin idealnych na soki i koktajle.

Dlaczego warto jeść sezonowo

Możesz zadać sobie pytanie, po co wybierać tylko określone warzywa i owoce, skoro są one dostępny cały rok i smakują bardzo podobnie. Niestety warzywa niesezonowe, hodowane sztucznie, posiadają o wiele mniej witamin, więc są po prostu mniej wartościowe.Niektóre z nich mogą nawet stawać się toksyczne ze względu na specjalne sposoby hodowli poza sezonem, o czym nie mówi się konsumentom. Warzywa i owoce sprowadzane z zagranicy są traktowane silnymi środkami chemicznymi, by jak najlepiej je zakonserwować. To zupełnie inna jakość produktów niż te, które kupisz od znajomego rolnika.
Oczywiście zjedzenie od czasu do czasu pomarańczy czy nawet importowanej truskawki nie powinno ci zaszkodzić, jednak dieta oparta na takiej żywności nie pomoże w budowaniu odporności, zdrowia i dobrego samopoczucia.


Warzywa i owoce, które nie są dla ciebie najlepsze

Zimą warto unikać lub zmniejszyć spożycie pomidorów, ponieważ większość z nich jest importowana z Holandii i nie rośnie oświetlana słońcem, a często jest sadzona w ziemi, na wełnie mineralnej nasączonej sztucznymi nawozami.


W chłodnej porze roku zmniejsz spożycie ogórków, które są uprawiane w podobny sposób co pomidory. Zimą warto ograniczyć także świeży szpinak, gdyż jest on szczególnie podatny na zanieczyszczenia i sztuczne preparaty, używane poza sezonem.


Zimą odradza się także spożywanie cytrusów, pomimo tego że zawierają znaczne ilości witaminy C (ale mniejsze niż np. papryka). Są one świetnym dodatkiem do soków przyrządzanych w wyciskarce Hurom, jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Przede wszystkim mają właściwości wychładzające, podobnie jak kiwi i banany. Zimowe truskawki również nie są wartościowe, a ich smak pozostawia wiele do życzenia.


Jakie warzywa jeść zimą:

- warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler korzeniowy, pietruszka korzeniowa, pasternak);
- warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek);
- warzywa kapustne (kapusta biała, czerwona , brukselka);
- warzywa strączkowe (ciecierzyca, fasola, groch, soczewica);
- inne rodzaje warzyw - dynia, ziemniak.




Jakie owoce jeść zimą:

- jabłka i gruszki;
- mrożonki;
- przygotowane zimą dżemy - zobacz jeden z naszych przepisów:

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem ulubionych owoców, możesz zamrozić je w sezonie! Mrożone truskawki i maliny to świetny sposób na pyszny sorbet. Wystarczy włożyć warzywa do wyciskarki wolnoobrotowej, dodać nieco wody i ewentualnie miodu do smaku, czy cieszyć się pysznym i zdrowym deserem bez względu na porę roku.
Zobacz nasz przepis na sorbet brzoskwiniowy:


Mrożenie sprawia, że niektóre mikroelementy zyskują nawet wyższą bio-przyswajalność! Jak mrozić warzywa i owoce? Najlepiej od razu po zerwaniu, w temperaturze -18 stopni C.


Wartości odżywcze warzyw i owoców na soki i

Marchew

Doskonały składnik na soki warzywne - można połączyć ją np. z jabłkiem, by przyrządzić pyszny i zdrowy sok w wyciskarce wolnoobrotowej. Marchew jest bogata w luteinę, likopen i beta-karoten (prowitamina A), a także jest świetnym źródłem witaminy A, C, E, K i witamin z grupy B.


Buraki

Buraki to kolejny wartościowy składnik na sok, tym razem działający odtruwająco na organizm. Warzywo jest bogate w witaminę C, B1, A, beta-karoten i kwas foliowy. Warto włączyć go do diety, gdyż zawiera różnorodne składniki mineralne, w tym wapń, magnez, mangan, potas, miedź, fluor, a nawet rubid i cez, które bardzo rzadko występują w przyrodzie.


Jabłka

Jabłka regulują pracę jelit, chronią przed zaparciami, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Dodatkowo zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i chroniąc przed zawałem. Jabłka są bogate w witaminę C, a także A, E, K, J i witaminy z grupy B. Zawierają mnóstwo antyoksydantów.
Jabłka są doskonałe jako składnik soków przyrządzanych w wyciskarce wolnoobrotowej. Szczególnie wybrane gatunki. Zobacz, jakie jabłka najlepiej nadają się na sok.


Gruszki

Gruszki są cennym źródłem kwasów owocowych, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Zawierają takie witaminy jak A, C, PP i witaminy z grupy B, a także fosfor, magnez, wapń, żelazo, sód, miedź i bor. Gruszki wspomagają pracę szarych komórek, zapobiegają utracie wapna i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy.

Zobacz, jak wycisnąć najlepszy sok z jabłek oraz jarmużu:


Pyszne bomby witamin

Chcesz zadbać o siebie i o swoich bliskich zimą? Wybierz najzdrowsze, sezonowe owoce i warzywa, które staną się częścią pysznych i aromatycznych obiadów, śniadań, a także napojów, które warto pić w ciągu całego dnia. Zobacz najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe, dzięki którym rozpoczniesz każdy swój dzień smakowitym, pełnym witamin sokiem.

Sprawdź ofertę bestsellerów:

Czytaj również:

Opublikowano
Zaktualizowano
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020

Polecane

pixel