Skąd brać witaminy zimą ?
Odporność budujemy za pomocą jedzenia, dlatego wrzucanie na talerz wszystkiego, co znajdziemy w sklepie nie jest najlepszą strategią. Gdy nadchodzi chłodna pora, szukamy różnych sposobów na wzmocnienie organizmu i dostarczenie sobie cennych witamin oraz minerałów. Dowiedz się, czego nie jeść zimą i które owoce oraz warzywa będą dla ciebie najlepsze.
Dziś powiemy o tym:
- dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe,
- jakie warzywa i owoce są najlepsze zimą,
- jakie są wartości roślin idealnych na soki i koktajle.
Dlaczego warto jeść sezonowo
Możesz zadać sobie pytanie, po co wybierać tylko określone
warzywa i owoce, skoro są one dostępny cały rok i smakują bardzo
podobnie. Niestety warzywa niesezonowe, hodowane sztucznie,
posiadają o wiele mniej witamin, więc są po prostu mniej
wartościowe.Niektóre z nich mogą nawet stawać się
toksyczne ze względu na specjalne sposoby hodowli poza sezonem, o
czym nie mówi się konsumentom. Warzywa i owoce sprowadzane z
zagranicy są traktowane silnymi środkami chemicznymi, by jak
najlepiej je zakonserwować. To zupełnie inna jakość produktów niż
te, które kupisz od znajomego rolnika.
Oczywiście zjedzenie od czasu do czasu pomarańczy czy nawet
importowanej truskawki nie powinno ci zaszkodzić, jednak dieta
oparta na takiej żywności nie pomoże w budowaniu odporności,
zdrowia i dobrego samopoczucia.
Warzywa i owoce, które nie są dla ciebie najlepsze
Zimą warto unikać lub zmniejszyć spożycie pomidorów, ponieważ większość z nich jest importowana z Holandii i nie rośnie oświetlana słońcem, a często jest sadzona w ziemi, na wełnie mineralnej nasączonej sztucznymi nawozami.
W chłodnej porze roku zmniejsz spożycie ogórków,
które są uprawiane w podobny sposób co pomidory. Zimą warto
ograniczyć także świeży szpinak, gdyż jest on szczególnie podatny
na zanieczyszczenia i sztuczne preparaty, używane poza sezonem.
Zimą odradza się także spożywanie cytrusów, pomimo
tego że zawierają znaczne ilości witaminy C (ale mniejsze niż np.
papryka). Są one świetnym dodatkiem do soków przyrządzanych w
wyciskarce
Hurom, jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Przede
wszystkim mają właściwości wychładzające, podobnie jak kiwi i
banany. Zimowe truskawki również nie są wartościowe, a ich smak
pozostawia wiele do życzenia.
Jakie warzywa jeść zimą:
- warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler korzeniowy,
pietruszka korzeniowa, pasternak);
- warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek);
- warzywa kapustne (kapusta biała, czerwona , brukselka);
- warzywa strączkowe (ciecierzyca, fasola, groch, soczewica);
- inne rodzaje warzyw - dynia, ziemniak.
Jakie owoce jeść zimą:
- jabłka i gruszki;
- mrożonki;
- przygotowane zimą dżemy - zobacz jeden z naszych przepisów:
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem ulubionych owoców, możesz
zamrozić je w sezonie! Mrożone truskawki i maliny to świetny sposób
na pyszny sorbet. Wystarczy włożyć warzywa do wyciskarki
wolnoobrotowej, dodać nieco wody i ewentualnie miodu do smaku,
czy cieszyć się pysznym i zdrowym deserem bez względu na porę
roku.
Zobacz nasz przepis na sorbet brzoskwiniowy:
Mrożenie sprawia, że niektóre mikroelementy zyskują nawet wyższą bio-przyswajalność! Jak mrozić warzywa i owoce? Najlepiej od razu po zerwaniu, w temperaturze -18 stopni C.
Wartości odżywcze warzyw i owoców na soki i
Marchew
Doskonały składnik na soki warzywne - można połączyć ją np. z jabłkiem, by przyrządzić pyszny i zdrowy sok w wyciskarce wolnoobrotowej. Marchew jest bogata w luteinę, likopen i beta-karoten (prowitamina A), a także jest świetnym źródłem witaminy A, C, E, K i witamin z grupy B.
Buraki
Buraki to kolejny wartościowy składnik na sok, tym razem działający odtruwająco na organizm. Warzywo jest bogate w witaminę C, B1, A, beta-karoten i kwas foliowy. Warto włączyć go do diety, gdyż zawiera różnorodne składniki mineralne, w tym wapń, magnez, mangan, potas, miedź, fluor, a nawet rubid i cez, które bardzo rzadko występują w przyrodzie.
Jabłka
Jabłka regulują pracę jelit, chronią przed zaparciami, a także
zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Dodatkowo zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając
miażdżycy i chroniąc przed zawałem. Jabłka są bogate w witaminę C,
a także A, E, K, J i witaminy z grupy B. Zawierają mnóstwo
antyoksydantów.
Jabłka są doskonałe jako składnik soków przyrządzanych w wyciskarce
wolnoobrotowej. Szczególnie wybrane gatunki. Zobacz, jakie jabłka
najlepiej nadają się na sok.
Gruszki
Gruszki są cennym źródłem kwasów owocowych, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Zawierają takie witaminy jak A, C, PP i witaminy z grupy B, a także fosfor, magnez, wapń, żelazo, sód, miedź i bor. Gruszki wspomagają pracę szarych komórek, zapobiegają utracie wapna i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy.
Zobacz, jak wycisnąć najlepszy sok z jabłek oraz jarmużu:
Pyszne bomby witamin
Chcesz zadbać o siebie i o swoich bliskich zimą? Wybierz najzdrowsze, sezonowe owoce i warzywa, które staną się częścią pysznych i aromatycznych obiadów, śniadań, a także napojów, które warto pić w ciągu całego dnia. Zobacz najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe, dzięki którym rozpoczniesz każdy swój dzień smakowitym, pełnym witamin sokiem.
Sprawdź ofertę bestsellerów:
- Wyciskarki do cytrusów Hurom
- Blendery
- Części zamienne i eksploatacyjne Hurom
- Hurom DU Chef – Wyciskarki Wolnoobrotowe Poziome
- Hurom HWS PRO - Wyciskarki Wolnoobrotowe do Soków
- Hurom HZS Alpha Plus Wyciskarki Wolnoobrotowe
- Hurom One Stop H-AI Wyciskarki Wolnoobrotowe
- HUROM H200 All in One Wyciskarki Wolnoobrotowe
- Hurom H300E Wyciskarki Wolnoobrotowe
Czytaj również:
- Jaki blender wybrać? Ręczny czy kielichowy? Jaka moc?
- Wyciskarki ślimakowe - jedno czy dwuślimakowe, jakie wybrać?
- Wyciskarka wolnoobrotowa pionowa do soków - Co warto wiedzieć?
- Wyciskarka wolnoobrotowa pozioma do soków - Co warto wiedzieć?
- Blender personalny - co to znaczy?
- Wyciskarki Hurom - który model wybrać?
- Wyciskarka wolnoobrotowa czy blender?