Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Przepisy

Składniki na letnie soki - Brzoskwinia
Georgia może i jest znana jako Stan brzoskwiniowy, ale brzoskwinia pochodzi z Chin, w których jest symbolem nieśmiertelności. Nie jest to zaskakujące, gdyż znana jest ze swoich sprzyjających długowieczności właściwości, dzięki wielu potężnym antyoksydantom, witaminom i minerałom, które można znaleźć w tym letnim owocu. Soki są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy kochają smak, ale nie lubią puszku na skórce, dzięki temu bez kłopotu mogą cieszyć się smakiem i wzmacniającymi zdrowie właściwościami.
Czytaj więcej
Składniki na letnie soki - Truskawki
Udowodniono, że przypominający serce, ulubiony letni owoc u większości ludzi ma dobry wpływ na układ krwionośny. Te słodkie i kwaskowate owoce to prawdziwa eksplozja smaku oraz składników odżywczych, które zapewnią energię na całe lato.
Czytaj więcej
Składniki na letnie soki - Ogórek
Latem staramy się pokonać upał, a nic nie ochładza tak, jak ogórek. Dzięki wysokiej zawartości wody, elektrolitów, ogromowi witamin i minerałów, ogórek dodaje przepisom wartości odżywczych, nie kradnąc przy tym przedstawienia. Jego subtelny smak pozwala lśnić innym smakom, co sprawia, że ten niskokaloryczny owoc jest idealnym punktem startowym dla wielu przepisów na soki ze świeżych, letnich produktów.
Czytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Botwinka
Ciesząca się uznaniem Greków i Rzymian ze względu na swoje lecznicze właściwości, boćwina jest warzywem liściastym z chrupiącą łodygą, która wniesie do twojej wiosennej kuchni całą tęczę składników odżywczych. Łodygi mogą być białe, czerwone, żółte lub pomarańczowe, wskazując w ten sposób na różne rodzaje antyoksydacyjnych fitoskładników, które użyczyły im koloru. Dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu i witaminy K boćwina jest świetnym wsparciem kości. Tymczasem zawarte w niej witaminy C, E, A, cynk oraz mangan czynią ją potężnym źródłem antyoksydantów z właściwościami przeciwzapalnymi. Niska kaloryczność w połączeniu z wieloma składnikami odżywczymi sprawiają, że jest idealną wiosenną podstawą, gdy organizm pragnie świeżego, lekkiego i energetyzującego jedzenia.
Czytaj więcej
Gdy zaczyna się odwilż, ananas oferuje ożywiający smak cieplejszych dni, które dopiero nadejdą. Świetne źródło witaminy c i manganu, jest też bardzo dobrym źródłem miedzi i dobrym witaminy B1, B6, błonnika, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Bogaty w aktywujące trawienie enzymy, ananas pomaga ci w szybkim obudzeniu organizmu z zimowego snu. Ożyw swój sok za pomocą ananasa, liści mniszka lekarskiego i pietruszki, aby stworzyć pobudzający trawienie tonik.
Czytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Grejpfrut
Chwalony za umiejętność obniżania cholesterolu, grejpfrut stał się podstawą śniadań wielu amerykanów obawiających się chorób serca. Z dużą zawartością witamin A i C, dobrym poziomem miedzi, potasu, biotyny oraz kwasu pantotenowego, grejpfrut robi coś więcej, niż tylko poprawia działanie układu krwionośnego. Znany jest z posiadania właściwości przeciwnowotworowych i wspomaga naprawę DNA. W sezonie od zimy do wczesnej wiosny, ten wyjątkowy cytrus ma pyszny, cierpki smak, który wybudza organizm z hibernacji i przygotowuje go na gwar kwitnącego sezonu.
Czytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Szpinak
Szpinak naprawdę jest pokarmem superbohaterów. Wypełniony składnikami odżywczymi, szpinak chroni organizm przed stanami zapalnymi, problemami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego, problemami z układem krwionośnym, kośćmi oraz przed rakiem. Jako warzywo liściaste, które budzi się do życia w rześkie sezony przejściowe – wiosnę i jesień, szpinak to krzepki roślinny sprzymierzeniec dla każdego, kto potrzebuje wzmocnienia po ponurych, zimowych miesiącach.
Czytaj więcej
	Składniki na zimowe soki - Gruszka
W sezonie pełnym bogatych, świątecznych rozpust, pokochaj samego siebie i zapomnij o przepiórce oraz drzewku. Po prostu zrób zapas z gruszek. W dużej mierze uważane za hipoalergiczne, gruszki są nie tylko łatwo przyswajalne, ale też wspierają trawienie i pozbywanie się niepotrzebnych substancji – funkcje te są istotne przez cały rok, jednak szczególnie ważne są podczas zimowych miesięcy, gdy organizm ma tendencję do bezruchu.
Czytaj więcej
Składniki na zimowe soki - Buraki
Od dawna wiadomo, że buraki mają mnóstwo składników odżywczych i poprawiają kondycję wątroby oraz pobudzają produkcję krwi. Stanowią solidną podstawę zdrowej, zimowej diety. Są pełne potasu, magnezu, błonnika, fosforu, żelaza oraz witamin A, B i C, posiadają też niezwykle silną grupę fitoskładników i aminokwasów.
Czytaj więcej
Składniki na zimowe soki - Słodki ziemniak
Słodki ziemniak jest jednym z kluczowych składników w wielu zimowych potrawach, ponieważ wytrzymuje długie gotowanie, które odkrywa jego pożywne smaki. Niewiele osób wpadłoby na jedzenie tej bulwy na surowo, ale mnogość witamin, minerałów i enzymów jest łatwo przyswajalna w lekkiej, płynnej formie – mile widziany odpoczynek od zazwyczaj ciężkich posiłków towarzyszących najzimniejszej porze roku.
Czytaj więcej
Składniki na zimowe soki - Kapusta
Kapusta to krewna jarmużu, brokułów i kapust liściastych bogatych w witaminy K, C, B6, mangan potas, siarkę i wiele innych składników odżywczych, które razem zwalczają stres oksydacyjny, czynniki rakotwórcze i problemy z trawieniem.
Czytaj więcej
pixel