Przepisy na koktaile

Kilka zdrowotnych właściwości truskawek

Kilka zdrowotnych właściwości truskawek

Udowodniono, że przypominający swoim wyglądem serce, ulubiony letni owoc większości ludzi ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Te słodko-kwaśne owoce to niesamowita eksplozja smaku oraz wartości odżywczych, dających energie na całe wakacje!
Czytaj więcej
Arbuz jako składnik letniego orzeźwienia

Arbuz jako składnik letniego orzeźwienia

Chociaż charakterystyczne czerwono zielone półkręgi naprawdę kojarzą się z idealną przekąską na letnie popołudnie, arbuz wydaje się być stworzony do picia, a nie jedzenia. Wysoka zawartość wody oraz pożywność sprawiają, że jest to naturalny, niskokaloryczny sposób na uzupełnienie niedoboru wody w organiźmie w trakcie upalnych miesięcy, zawierający niezbędne aminokwasy i antyoksydanty.
Czytaj więcej
Oczyszczająca dieta sokowa

Oczyszczająca dieta sokowa

Detoks organizmu zalecany jest przez lekarzy i dietetyków przy różnego rodzaju schorzeniach, nie tylko związanych z układem pokarmowym. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety można bez większych problemów pozbyć się z organizmu toksyn i szkodliwych substancji przemiany materii. Czy jednak detoks organizmu zalecany jest tylko chorym? Otóż nie.
Czytaj więcej
Przepisy diety sokowej

Przepisy diety sokowej

W związku z tym, że dietą sokową nie rządzą skomplikowane zasady,wystarczy że posiadamy swoje ulubione przepisy diety sokowej i wtedy wytrywanie w niej - nawet przez siedem dni, jest łatwe. Przede wszystkim dzięki temu, że podczas stosowania terapii sokowej pijemy takie ich rodzaje, jakie lubimy najbardziej (jest to czysta przyjemność dla poddanego diecie organizmu). Należy jedynie pamiętać, aby w diecie z soków o poranku wypić szklankę wody z sokiem z cytryny a po obiedzie nie wykorzystywać owoców w mieszankach sokowych i spożywać wyłącznie soki warzywne, by ograniczyć ilość przyjmowanego cukru
Czytaj więcej
Eliksir imbirowy na odporność, ból gardła i kaszel !

Eliksir imbirowy na odporność, ból gardła i kaszel !

Imbir - zwykle kojarzy nam się z dodatkiem na wieczory jesienno-zimowe do rozgrzewającej herbaty . Jednak to nie jedyne jego zastosowanie.Jego zalety już wiele wieków temu odkryli Azjaci , słyną z tego że dodają go prawie do każdej potrawy - i to nie jak by się wydawało ze względu na jego charakterystyczny smak czy aromat lecz z wynikających prozdrowotnych właściwości.
Czytaj więcej
Bomba witaminowa !

Bomba witaminowa !

Jedne z najczęstszych niedostatków minerałów to niedobory żelaza, które mogą prowadzić do letargu i depresji. Mieszanka pomarańczy, kiwi i szpinaku ułatawia wchłanianie żelaza i dostarcza kwasu foliowego potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek, które pozwalają przywrócić poziom energii do optymalnego stanu.
Czytaj więcej
Jak zrobić tofu z pomocą wyciskarki do soków Hurom ?

Jak zrobić tofu z pomocą wyciskarki do soków Hurom ?

Tofu wynaleziono ponad dwa tysiące lat temu w Chinach. Bynajmniej nie jest to legenda ani jedna z hipotez szalonych naukowców. Namacalny dowód znajduje się w grobowcu dynastii Han, gdzie na kamiennym muralu upamiętniono proces produkcji tofu. Powiedzenie: potrzeba matką wynalazków, sprawdziło się także i w tym przypadku. Pewien mężczyzna chciał pomóc sędziwym rodzicom, którzy mieli problem z przeżuwaniem nasion soi. Nie mógł patrzeć, jak bardzo się męczą, więc zmielił ziarna, dodał kilka składników i tak powstała papka, czyli pierwowzór tofu.
Czytaj więcej
Składniki na letnie soki - Arbuz

Składniki na letnie soki - Arbuz

Chociaż ikoniczne czerwono zielone półokręgi naprawdę przywodzą na myśl pikniki na dworze, arbuz wydaje się być stworzony do picia, a nie jedzenia. Wysoka zawartość wody oraz pożywność sprawiają, że jest to naturalny, niskokaloryczny sposób na uzupełnienie braków wody w trakcie gorących miesięcy z aminokwasami i antyoksydantami.
Czytaj więcej
Składniki na letnie soki - Brzoskwinia

Składniki na letnie soki - Brzoskwinia

Georgia może i jest znana jako Stan brzoskwiniowy, ale brzoskwinia pochodzi z Chin, w których jest symbolem nieśmiertelności. Nie jest to zaskakujące, gdyż znana jest ze swoich sprzyjających długowieczności właściwości, dzięki wielu potężnym antyoksydantom, witaminom i minerałom, które można znaleźć w tym letnim owocu. Soki są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy kochają smak, ale nie lubią puszku na skórce, dzięki temu bez kłopotu mogą cieszyć się smakiem i wzmacniającymi zdrowie właściwościami.
Czytaj więcej
Składniki na letnie soki - Truskawki

Składniki na letnie soki - Truskawki

Udowodniono, że przypominający serce, ulubiony letni owoc u większości ludzi ma dobry wpływ na układ krwionośny. Te słodkie i kwaskowate owoce to prawdziwa eksplozja smaku oraz składników odżywczych, które zapewnią energię na całe lato.
Czytaj więcej
Składniki na letnie soki - Ogórek

Składniki na letnie soki - Ogórek

Latem staramy się pokonać upał, a nic nie ochładza tak, jak ogórek. Dzięki wysokiej zawartości wody, elektrolitów, ogromowi witamin i minerałów, ogórek dodaje przepisom wartości odżywczych, nie kradnąc przy tym przedstawienia. Jego subtelny smak pozwala lśnić innym smakom, co sprawia, że ten niskokaloryczny owoc jest idealnym punktem startowym dla wielu przepisów na soki ze świeżych, letnich produktów.
Czytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Botwinka

Składniki na wiosenne soki - Botwinka

Ciesząca się uznaniem Greków i Rzymian ze względu na swoje lecznicze właściwości, boćwina jest warzywem liściastym z chrupiącą łodygą, która wniesie do twojej wiosennej kuchni całą tęczę składników odżywczych. Łodygi mogą być białe, czerwone, żółte lub pomarańczowe, wskazując w ten sposób na różne rodzaje antyoksydacyjnych fitoskładników, które użyczyły im koloru. Dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu i witaminy K boćwina jest świetnym wsparciem kości. Tymczasem zawarte w niej witaminy C, E, A, cynk oraz mangan czynią ją potężnym źródłem antyoksydantów z właściwościami przeciwzapalnymi. Niska kaloryczność w połączeniu z wieloma składnikami odżywczymi sprawiają, że jest idealną wiosenną podstawą, gdy organizm pragnie świeżego, lekkiego i energetyzującego jedzenia.
Czytaj więcej

Składniki na wiosenne soki - Ananas

Gdy zaczyna się odwilż, ananas oferuje ożywiający smak cieplejszych dni, które dopiero nadejdą. Świetne źródło witaminy c i manganu, jest też bardzo dobrym źródłem miedzi i dobrym witaminy B1, B6, błonnika, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Bogaty w aktywujące trawienie enzymy, ananas pomaga ci w szybkim obudzeniu organizmu z zimowego snu. Ożyw swój sok za pomocą ananasa, liści mniszka lekarskiego i pietruszki, aby stworzyć pobudzający trawienie tonik.
Czytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Grejpfrut

Składniki na wiosenne soki - Grejpfrut

Chwalony za umiejętność obniżania cholesterolu, grejpfrut stał się podstawą śniadań wielu amerykanów obawiających się chorób serca. Z dużą zawartością witamin A i C, dobrym poziomem miedzi, potasu, biotyny oraz kwasu pantotenowego, grejpfrut robi coś więcej, niż tylko poprawia działanie układu krwionośnego. Znany jest z posiadania właściwości przeciwnowotworowych i wspomaga naprawę DNA. W sezonie od zimy do wczesnej wiosny, ten wyjątkowy cytrus ma pyszny, cierpki smak, który wybudza organizm z hibernacji i przygotowuje go na gwar kwitnącego sezonu.
Czytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Szpinak

Składniki na wiosenne soki - Szpinak

Szpinak naprawdę jest pokarmem superbohaterów. Wypełniony składnikami odżywczymi, szpinak chroni organizm przed stanami zapalnymi, problemami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego, problemami z układem krwionośnym, kośćmi oraz przed rakiem. Jako warzywo liściaste, które budzi się do życia w rześkie sezony przejściowe – wiosnę i jesień, szpinak to krzepki roślinny sprzymierzeniec dla każdego, kto potrzebuje wzmocnienia po ponurych, zimowych miesiącach.
Czytaj więcej
	Składniki na zimowe soki - Gruszka

Składniki na zimowe soki - Gruszka

W sezonie pełnym bogatych, świątecznych rozpust, pokochaj samego siebie i zapomnij o przepiórce oraz drzewku. Po prostu zrób zapas z gruszek. W dużej mierze uważane za hipoalergiczne, gruszki są nie tylko łatwo przyswajalne, ale też wspierają trawienie i pozbywanie się niepotrzebnych substancji – funkcje te są istotne przez cały rok, jednak szczególnie ważne są podczas zimowych miesięcy, gdy organizm ma tendencję do bezruchu.
Czytaj więcej
Składniki na zimowe soki - Buraki

Składniki na zimowe soki - Buraki

Od dawna wiadomo, że buraki mają mnóstwo składników odżywczych i poprawiają kondycję wątroby oraz pobudzają produkcję krwi. Stanowią solidną podstawę zdrowej, zimowej diety. Są pełne potasu, magnezu, błonnika, fosforu, żelaza oraz witamin A, B i C, posiadają też niezwykle silną grupę fitoskładników i aminokwasów.
Czytaj więcej
Składniki na zimowe soki - Słodki ziemniak

Składniki na zimowe soki - Słodki ziemniak

Słodki ziemniak jest jednym z kluczowych składników w wielu zimowych potrawach, ponieważ wytrzymuje długie gotowanie, które odkrywa jego pożywne smaki. Niewiele osób wpadłoby na jedzenie tej bulwy na surowo, ale mnogość witamin, minerałów i enzymów jest łatwo przyswajalna w lekkiej, płynnej formie – mile widziany odpoczynek od zazwyczaj ciężkich posiłków towarzyszących najzimniejszej porze roku.
Czytaj więcej
Składniki na zimowe soki - Kapusta

Składniki na zimowe soki - Kapusta

Kapusta to krewna jarmużu, brokułów i kapust liściastych bogatych w witaminy K, C, B6, mangan potas, siarkę i wiele innych składników odżywczych, które razem zwalczają stres oksydacyjny, czynniki rakotwórcze i problemy z trawieniem.
Czytaj więcej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Następna strona
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 2522 opinii
pixel